Η χλωμή μπλε κουκκίδα, από έναν CubeSat

Η χλωμή μπλε κουκκίδα (Γη) και η Σελήνη (κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)
Ως «χλωμή μπλε κουκκίδα» αναφέρεται η φωτογραφία της Γης που τραβήχτηκε στις 6 Ιουνίου 1990 από το Voyager 1, όταν αυτό απείχε από την Γη απόσταση 4 δισεκατομμύρια μίλια. Η φωτογραφία λήφθηκε μετά από αίτημα που υπέβαλλε στη NASA ο Carl Sagan. Έτσι, το Voyager 1 καθώς εγκατέλειπε το ηλιακό μας σύστημα, έστρεψε για μια τελευταία φορά τις κάμερες προς τη Γη, τραβώντας την φωτογραφία όπου ο πλανήτης μας φαίνεται αμυδρά μέσα στο αχανές διάστημα.
Μια αντίστοιχη φωτογραφία της «χλωμής μπλε κουκκίδας» κατέγραψε ένας κυβικού σχήματος μικροδορυφόρος CubeSat της ΝASA. H φωτογραφία λήφθηκε στις 9 Μαΐου, από απόσταση ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων και σ’ αυτή φαίνεται αμυδρά και η Σελήνη.
To ζεύγος των CubeSats που ονομάζεται Mars Cube One (MarCO) εκτοξεύθηκε στις 5 Μαΐου μαζί με το InSight Lander της NASA, το διαστημικό σκάφος που θα εξερευνήσει το εσωτερικό του πλανήτη Άρη. Τα MarCO CubeSats θα ακολουθήσουν το InSight μέχρι τον Άρη. Αν καταφέρουν να φτάσουν στον Άρη θα αναμεταδώσουν δεδομένα σχετικά με την είσοδο του InSight στην ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη.
Λέμε «αν θα τα καταφέρουν» γιατί πρόκειται για τα πρώτα CubeSats που ταξιδεύουν τόσο μακριά στο διάστημα. Συνήθως παραμένουν σε τροχιά γύρω από τη Γη, 800 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια πλανήτη μας. Αρχικά αναπτύχθηκαν για εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά στη συνέχεια οι CubeSats αποτέλεσαν μια σημαντική εμπορική τεχνολογία, παρέχοντας δεδομένα για τα πάντα, από τις διαδρομές των πλοίων μέχρι τις περιβαλλοντικές αλλαγές.

                

πηγή: physicsgg.me


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις