Μήπως είναι λάθος ο χρυσός δίσκος που στείλαμε στους εξωγήινους;


Μάλλον είναι πολύ λάθος ο χρυσός δίσκος που στείλαμε για να βρουν οι εξωγήινοι
Ξεκίνησε το ταξίδι του στα αστέρια με σκοπό να βρεθεί από εξωγήινους και να αποτελέσει ένα όσο πιο πλήρες γίνεται πορτρέτο της ανθρωπότητας. Ο χρυσός δίσκος της NASA εκτοξεύτηκε στο διάστημα το 1977 και είναι γεμάτος πληροφορίες για την κουλτούρα και τη ζωή του κυρίαρχου είδους στον πλανήτη.
Ωστόσο κάποιοι ερευνητές έρχονται τώρα να αμφισβητήσουν το πόσο σωστά σχεδιάστηκε το πρότζεκτ αυτό και ισχυρίζονται ότι το μήνυμα που στέλνει είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που εμείς θα θέλαμε. Αντί για τα ειρηνικά, νοήμονα όντα, που η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ήλπιζε να απεικονίσει, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανιστούν ως ένα είδος που αγαπά να τσακώνεται, μιλάει ακατανόητα και βλέπει την ομορφιά σε περίεργα αντικείμενα.
Ο περίφημος Golden Record, τα αντίγραφα του οποίου είναι στα Voyager 1 και 2 της NASA αναμένεται να αναλυθεί από ερευνητές στη συνάντηση της Εθνικής Διαστημικής Εταιρείας στο Λος Άντζελες το Σάββατο. Η Rebecca Orchard και η Sheri Wells-Jensen από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Bowling Green στο Οχάιο λένε ότι οι 117 φωτογραφίες, οι ήχοι φαλαινών, οι χαιρετισμοί σε 54 γλώσσες, το 20ο λεπτό «ηχητικό δοκίμιο» της ζωής στη Γη και το 90λεπτό αρχείο της μουσικής που περιλαμβάνονται στο δίσκο είναι σαφώς ένα ανθρωποκεντρικό σύνολο. «Είναι ένα όμορφο τεχνούργημα και αντιπροσωπεύει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θέλουν να βλέπουν τον εαυτό τους, αλλά αυτό μόνο αν πρόκειται να ληφθεί και να ερμηνευτεί από κάτι που έχει τις αισθητικές ικανότητες του μέσου ανθρώπου», δήλωσε η Orchard. Ωστόσο σημειώνουν πως αν κάποια από τις ανθρώπινες αισθήσεις απουσιάζει ή προστεθεί μια εντελώς διαφορετική αίσθηση, τότε όλα γίνονται συγκεχυμένα.
Οι Orchard και ο Wells-Jensen εξέτασαν το υλικό στο αρχείο και τι μπορεί να συμπεράνει από αυτό ένας εξωγήινος πολιτισμός με διαφορετική γκάμα αισθήσεων. Το φράγμα των χαιρετισμών συσσωρεύεται με τρόπο που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως λογομαχία, δήλωσε η Orchard κάνοντας λόγο για γλώσσα που δεν έχει «γραμματική συμμόρφωση». Αυτό βέβαια ισχύει αν οι εξωγήινοι μπορούν να ακούσουν.
Ο επιχρυσωμένος χρυσός δίσκος 12 ιντσών έχει αρχεία με ήχο από τη μία πλευρά και εικόνες από την άλλη και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω παρανοήσεις, πιστεύουν οι ερευνητές.
Αν ένας εξωγήινος πολιτισμός προσπάθησε να ταιριάξει τους ήχους στα αντικείμενα, η ζωή στη Γη μπορεί να φανεί πολύ περίεργη.
Ίσως το πιο αινιγματικό από όλα θα είναι η μουσική που περιλαμβάνει από Μπαχ και Στραβίνσκι μέχρι βουλγαρική παραδοσιακή μουσική. «Προφανώς δεν μπορούμε να πούμε πώς αυτές οι διαφορές και οι μεταβάσεις θα ερμηνευτούν, αλλά αυτό που μάλλον είναι σίγουρο είναι ότι δημιουργούν σίγουρα ένα γρίφο για έναν ακροατή ο οποίος θα αγνοούσε εντελώς τι θορύβους παράγουν και δημιουργούν οι άνθρωποι», λένε οι ερευνητές. Αυτό που θέλει να δείξει η νέα μελέτη είναι πως στην πραγματικότητα η ανθρωπότητα αδυνατεί να ελέγξει την εικόνα που θα δώσει.
Παράλληλα η Οrchad σημειώνει πως ίσως τελικά οι εξωγήινοι δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον δορυφόρο που μεταφέρει τον δίσκο. Τα καλά νέα; Οποιαδήποτε σύγχυση μπορεί να προκαλέσει ο δίσκος, αυτή είναι απίθανο να συμβεί σύντομα. Ενώ το Voyager 1 απέχει 12 δις χιλιόμετρα και το πιο μακρινό ανθρώπινο αντικείμενο από τη Γη, χρειάζεται 40.000 χρόνια πριν πλησιάσει ένα άλλο σύστημα αστέρων.

Πηγή: www.lifo.grhttps://www.theguardian.com/science/2018/may/26/nasas-golden-record-may-baffle-alien-life-say-researchers


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις