Κοσμική Αυγή: Αστρονόμοι ανίχνευσαν σήματα από τα πρώτα άστρα του Σύμπαντος


Μπορεί τα αστέρια να αποτελούν σήμερα «συνοδοιπόρο» των ανθρώπων στους βραδινούς του περιπάτους, αυτές οι φωτεινές κουκίδες, όμως, δεν υπήρχαν πάντα στον νυχτερινό ουρανό. Αστρονόμοι ανίχνευσαν για πρώτη φορά σήματα από τα πρώτα άστρα, καθώς αυτά εμφανίστηκαν και άρχισαν να φωτίζουν το Σύμπαν.
Οι παρατηρήσεις των αστρονόμων, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν επαναστατικές, δείχνουν ότι το Σύμπαν άρχισε να φωτίζεται 180 εκατομμύρια χρόνια περίπου μετά από το Big Bang – ένα γεγονός που ονομάστηκε «Κοσμική Αυγή».
Ποια ήταν τα πρώτα αστέρια; Πότε άναψαν για πρώτη φορά στο σύμπαν; Μετά από 12 χρόνια πειραματικής προσπάθειας μια ομάδα επιστημόνων έχει εντοπίσει τα δακτυλικά αποτυπώματα των πρώτων άστρων. Μάθετε πώς το έκαναν!

                 

Το ασθενές αποτύπωμα, που άφησαν αυτά τα πρώτα άστρα, φαίνεται ότι περιέχει νέα και μη αναμενόμενα στοιχεία για την ύπαρξη και τη φύση της σκοτεινής ύλης -μια ανακάλυψη που αν επιβεβαιωθεί και από ανεξάρτητα αστεροσκοπεία τότε θα συζητάμε για δύο μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις.
«Ο εντοπισμός αυτού του ασθενούς σήματος άνοιξε ένα νέο παράθυρο στις αρχές της δημιουργίας του Σύμπαντος» είπε ο Judd Bowman, του πανεπιστημίου της Αριζόνα.
Η ομάδα του Judd Bowman ξεκίνησε να αναζητά τα εν λόγω σήματα πριν από περίπου 12 χρόνια.
«Είναι μάλλον απίθανο να καταφέρουμε να δούμε ακόμη πιο πίσω στην ιστορία των άστρων κατά τη διάρκεια της ζωής μας» είπε ο ίδιος.

Πηγή: CNN.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις