Ισλαμική τέχνη και γεωμετρία


Ο κορυφαίος χαράκτης και εικαστικός του 20ου αιώνα M.C. Escher θαύμαζε απεριόριστα τα αριστουργήματα της ισλαμικής τέχνης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι αξιοποίησε μοτίβα από τον πλούτο της στα δικά του σχέδια. Αρκετά έργα ισλαμικής τέχνης συνδέονται, επίσης, με τα μαθηματικά, ένα πεδίο που γοήτευε τον Escher και θέλησε να το εξερευνήσει μέσω της τέχνης με το δικό του μοναδικό τρόπο.
Η ισλαμική τέχνη εμπνέει με διαφορετικό τρόπο και τον Ιρανό προγραμματιστή MahdiBahrami o οποίος δημιούργησε την ιδιόμορφη εφαρμογή «Engare», αξιοποιώντας στοιχεία από τον κόσμο των μαθηματικών, την τέχνη και την τεχνολογία των βιντεοπαιχνιδιών.

               
Ο Bahrami καλεί τους χρήστες να λύσουν ένα παζλ αποτελούμενο από μοτίβα που μπορεί να εντοπίσει κάποιος στα έργα της παραδοσιακής ισλαμικής τέχνης.
Πρόκειται για ένα παιχνίδι με μαθηματικό υπόβαθρο, που δεν σου ζητά, όμως, να λύσεις εξισώσεις με τον παραδοσιακό τρόπο. Οι ιδέες στις οποίες αναφέρονται οι εξισώσεις του προσεγγίζονται από διαφορετική σκοπιά, εκείνη, σύμφωνα με τον δημιουργό του, που μπορεί να προκαλέσει σε κάποιον έντονα συναισθήματα: ευχαρίστηση, χαρά, νευρικότητα αλλά και αγαλλίαση.

               
«Το «Engare» είναι ένα παιχνίδι για την κίνηση και τη γεωμετρία, εν μέρει, παζλ, βιντεοπαιχνίδι αλλά και εργαλείο σχεδίασης που κινητοποιεί δημιουργικά τη φαντασία», σημειώνει ο δημιουργός του. Ένας νέος από το Ιράν που αγαπά με πάθος τα μαθηματικά, τον προγραμματισμό και τον κομψό τρόπο με τον οποίο η ισλαμική τέχνη έχει αφομοιώσει τη μαθηματική γνώση στα ευφάνταστα σχέδιά της.

Πηγή: open culture  Θαλής και Φίλοι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις