Στη σκιά της Ιστορίας

Χέντι Λαμάρ
Τα τελευταία χρόνια έρχονται στο φως συναρπαστικές ιστορίες του παρελθόντος, κυρίως ανθρώπων από τον κόσμο της επιστήμης, που δεν ήταν έως τώρα αρκετά γνωστές. Σε πολλές περιπτώσεις, αφορούν γυναίκες επιστήμονες.Οι προκαταλήψεις παλαιότερων εποχών, κυρίως οι διακρίσεις λόγω φύλου, είχαν οδηγήσει στη σκιά της Ιστορίας τη συνεισφορά των γυναικών επιστημόνων που εργάστηκαν, για παράδειγμα, στο Bletchley Park κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκείνες είχαν συμβάλλει αποφασιστικά στην αποκρυπτογράφηση των κωδικών της περίφημης μηχανής Enigma των Ναζί. Το 75% των εργαζομένων σε αυτή τη γιγαντιαία προσπάθεια ήταν γυναίκες.
Μια ξεχωριστή, ακόμη, ιστορία αφορά τη Χέντι Λαμάρ (1913-2000), τη χολιγουντιανή σταρ σπάνιας ομορφιάς, που μεσουράνησε στον κινηματογράφο τις δεκαετίες ’30, ’40 και ’50. Η Λαμάρ ήταν λαμπρό μυαλό, η γυναίκα-εφευρέτης που οι ανακαλύψεις της οδήγησαν στην ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας και της ασύρματης σύνδεσης των υπολογιστών που κυριαρχεί στις μέρες μας. Σήμερα, είναι γνωστή ως μία από τους εφευρέτες της πρώτης μορφής των μεθόδων διασποράς φάσματος, της βασικής, δηλαδή, τεχνολογίας που οδήγησε στην ανάπτυξη των σύγχρονων ασύρματων τηλεπικοινωνιών.
Στο πάνθεον των παραγνωρισμένων γυναικών με σημαντική συνεισφορά στην επιστήμη, μπορούμε να προσθέσουμε, σίγουρα, την Ada Lovelace, τη σημαντική βρετανίδα μαθηματικό και κόρη του σπουδαίου Βρετανού ποιητή και διάσημου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα και της Anne Isabelle Milbanke.
Η Lovelace

Η Lovelace είναι γνωστή, όπως σημειώνει στο παρακάτω βίντεο ο Hank Green, για τη συγγραφή του πρώτου προγράμματος υπολογιστή, αν και έζησε έναν αιώνα πριν από την ανακάλυψη των σύγχρονων υπολογιστών. Η ίδια αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο μια Αναλυτική Μηχανή θα μπορούσε να κάνει πολύπλοκους υπολογισμούς και στη λειτουργία μιας μεθόδου επανάληψης οδηγιών, που παραπέμπει στον τρόπο λειτουργίας των προγραμμάτων που χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι υπολογιστές.
«Δυστυχώς ως γυναίκα», σημειώνει ο Josh Jones στην πλατφόρμα Open Culture, « δεν είχε πρόσβαση στην βιβλιοθήκη της Βασιλικής Εταιρίας του Λονδίνου και οι φιλοδοξίες της κάμφθηκαν από σοβαρά προβλήματα υγείας. Πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 37 ετών, και για αρκετά χρόνια το έργο της βρισκόταν στην αφάνεια. Αν και ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν ότι η δουλειά της ήταν, απλώς, ένας σχολιασμός του έργου του μέντορά της, του μαθηματικού και εφευρέτη Charles Babbage, αρκετοί βλέπουν ξεκάθαρα την προσφορά της, λέγοντας : « Η Ada Lovelace ήταν η μόνη που διατύπωσε την ιδέα για τις ικανότητες που θα μπορούσε να έχει μια Αναλυτική Μηχανή ».


Πηγή : Open Culture  Θαλής και Φίλοι  του Σ. Καρουζάκη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις