Η μουσική από τις συγκρούσεις των σωματιδίων στο CERN


Σε παλαιότερη ανάρτηση είχαμε αναφερθεί στο πρόγραμμα Quantizer το οποίο μεταφράζει τα γεγονότα που συλλέγει ο ανιχνευτής ATLAS στο CERN, σε μελωδίες techno, jazz, pop και rock. Το πρόγραμμα κατασκευάστηκε από την Juliana Cherston, φοιτήτρια στο Media Lab του MIT, και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Ewan Hill, υποψήφιο διδάκτορα από το πανεπιστήμιο της Victoria.To Quantizer χρησιμοποιεί τα δεδομένα που ανεβάζει στο διαδίκτυο ο ανιχνευτής ATLAS, ταυτόχρονα με την εξέλιξη του πειράματος. Ανάλογα με το είδος των σωματιδίων, την ενέργειά τους, την κατανομή τους στο χώρο κ.ο.κ. τα δεδομένα μετατρέπονται σε μουσικές νότες.
Ακούστε ένα δείγμα αυτής της μουσικής:


To ίδιο σύστημα θα χρησιμοποιήσουν και οι ερευνητές του Διεπιστημονικού Κέντρου Ερευνών για Μουσική από Υπολογιστές (ICCMR) του Πανεπιστημίου του Plymouth, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μέσων (Media Lab) στο ΜΙΤ και τον ανιχνευτή ATLAS στο CERN. Στόχος τους η μετατροπή των δεδομένων των συγκρούσεων των σωματιδίων στον μεγάλο επιταχυντή του CERN σε μουσική για πιάνο.
Οι ερευνητές του Plymouth θα συνεργαστούν με τον πιανίστα Derek Wang από την μουσική σχολή Juilliard στην Νέα Υόρκη, ο οποίος θα παρουσιάσει μια νέα σύνθεση για πιάνο και ηλεκτρονικά με τίτλο «Ασθενής Δύναμη» (το όνομα μιας από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις στη φύση), πιθανώς την άνοιξη του 2018.

Παρεμπιπτόντως, ας ακούσουμε τον Derek Wang να παίζει στο πιάνο Mozart:




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις