Επιστροφή στη Γη μετά από 6 μήνες στον Διαστημικό Σταθμό ISS

Το διαστημόπλοιο Soyouz, προσγειώθηκε στο νοτιοδυτικό Τζεζγκαζγκάν του Καζαχστάν, με πλήρωμα τον Αμερικανό αστροναύτη Ρόμπερτ Κίμπροου της NASA και τους Ρώσους κοσμοναύτες Σεργκεί Ρίζικοφ και Αντρέι Μπορισένκο της Roskosmos."Είναι πραγματικά συναρπαστικό να συμμετέχει σε κάτι μεγάλο, κάτι που υπερβαίνει τον εαυτό σου...ακόμη και το έθνος." δήλωσε ο Κίμπροου κατά την διάρκεια της τελτής υποδοχής.
Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι τρεις κοσμονάυτες παρέμειναν 173 ημέρες.
Η αστροναύτης Πέγκυ Ουίτσον μετά την επιστροφή τους, ανέλαβε την διοίκηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, αντικαθιστώντας τον αστροναύτη Ρόμπερτ Κίμπροου που συμμετείχε στην 50η αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η Ουίτσον είναι βετεράνος αστροναύτης, καθώς συμμετείχε σε δύο προηγούμενες αποστολές στον ISS και η πρωτη γυναίκα αστροναύτης που αναλαβμάνει την διοικηση του σταθμού για δεύτερη φορά. Στις 24 Απριλίου θα συμπληρώσει 534 μέρες παραμονής στο Διάστημα και θα είναι το μεγαλύτερο ρεκόρ παραμονής στο Διάστημα αμερικανού κοσμοναύτη.
Η επόμενη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προγραμματίζεται για τις 20 Απριλίου, και θα έχει πλήρωμα τον ρώσο κοσμοναύτη της Roskosmos Όλεγκ Νοβίτσκι και τον Γάλλο Τομά Πεσκέ.
Οι διαστημικές υπηρεσίες των δύο χωρών, NASA και Roskosmos, συμφώνησαν να παρατείνουν την παραμονή της Ουίτσον για τρεις μήνες, η οποία θα επιστρέψει στην Γη τον Σεπτέμβριο, συμπληρώνοντας 666 ημέρες παραμονής στο Διάστημα. Ο Ρώσος κοσμοναύτης Γκενάντι Παντάλκα, που έχει το ρεκόρ των 878 ημερών παραμονής στο Διάστημα θεωρείται σήμερα ο πιό έμπειρος κοσμοναύτης.

Πηγές: Reuters, Ria Novosti NASA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις