Μια πρωτότυπη αναπαράσταση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων


To 1901, μια ομάδα από Έλληνες σφουγγαράδες ανακάλυψε ένα ναυάγιο ανοικτά των Αντικυθήρων. Τα αντικείμενα που ανασύρθηκαν από το βυθισμένο πλοίο δεν περιορίζονταν σε κέρματα, εξαιρετικά αγάλματα, διαφόρων ειδών αγγεία, έργα τέχνης και άλλα πολύτιμα σπαράγματα.
Ανάμεσά τους υπήρχε κι ένα περίεργο αντικείμενο, μια σχεδόν άμορφη μάζα από μπρούντζο και ξύλο, που αποδείχτηκε ότι ήταν το σημαντικότερο εύρημα του ναυαγίου.
Ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης ήταν εκείνος που παρατήρησε πρώτος, λίγο καιρό μετά την ανάσυρσή των αντικειμένων από το βυθό, ότι η μπρούτζινη μάζα του είχε έναν οδοντωτό τροχό κι έφερε επιγραφές με αστρονομικούς όρους. Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, ο Βρετανός ιστορικός Derek J. de Solla Price θεώρησε ότι αυτό το μηχανικό στοιχείο χρειαζόταν περεταίρω διερεύνηση. Αρκετά χρόνια μετά, ο ίδιος μαζί με τον πυρηνικό φυσικό Χαράλαμπο Καράκαλο δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.



Οι επιστήμονες κατάφεραν να κατανοήσουν τη λειτουργία του περίεργου αντικειμένου, τη δυνατότητα που είχε να απεικονίζει, ακόμα και σε βάθος δεκαετιών, το ουράνιο στερέωμα, τις θέσεις του ήλιου και της σελήνης, τις φάσεις της σελήνης και τις εκλείψεις. Ο μηχανισμός χρονολογείται, σύμφωνα με τις ελληνικές επιγραφές που φέρει, μεταξύ του 150 π. Χ και του 100 π. Χ. Είναι μια αξιοθαύμαστη εφεύρεση, ένας αρχαίος μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, με λειτουργία που μοιάζει με εκείνη ενός πολύπλοκου ωρολογιακού μηχανισμού.
Οι έρευνες των τελευταίων χρόνων υποστηρίζουν ότι η συσκευή κατασκευάστηκε από διαφορετικά άτομα στο νησί της Ρόδου και ότι πιθανότατα αυτό το αντικείμενο δεν ήταν το μοναδικό στο είδος του. Όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες, παρά τις φαινομενικές ελλείψεις του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, είχαν πολύ περισσότερες αστρονομικές γνώσεις απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε αλλά και εξελιγμένη τεχνογνωσία. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την πρόσφατη, εντυπωσιακή αναπαράσταση με lego της λειτουργίας του μηχανισμού που πραγματοποίησε ένας μηχανικός της Apple.

Πηγή: Θαλής και Φίλοι του Γιώργου Καρουζάκη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις