Από πολλαπλές προσκρούσεις σωμάτων με τη Γη η δημιουργία της Σελήνης ;


Ισραηλινοί επιστήμονες αναβίωσαν μια παλαιότερη θεωρία, σύμφωνα με την οποία η Σελήνη σχηματίσθηκε όχι μετά από μία και μοναδική πρόσκρουση ενός μεγάλου ουράνιου σώματος στη Γη πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά μετά από απανωτές προσκρούσεις περισσότερων σωμάτων.
Σύμφωνα με το εναλλακτικό μοντέλο των πολλαπλών προσκρούσεων, αρκετά ουράνια σώματα, κάποια μεγάλα όσο ο 'Αρης, έπεσαν κάποτε πάνω στον πλανήτη μας. Από τις προσκρούσεις αυτές, δημιουργήθηκαν αρκετά μικρά φεγγάρια, τα οποία τελικά συνενώθηκαν για να σχηματίσουν ένα μεγαλύτερο, τη σημερινή Σελήνη.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, με επικεφαλής τη δρα Ραλούκα Ρούφου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience", πραγματοποίησαν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή πάνω από 1.000 προσομοιώσεις (σενάρια) για το πώς μπορεί να δημιουργήθηκε η Σελήνη. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σενάριο των πολλαπλών συγκρούσεων εξηγεί καλύτερα τη γεωλογική σύνθεση της Σελήνης και την ομοιότητά της με τη Γη, σε σχέση με το μοντέλο της μοναδικής πρόσκρουσης.
Το νέο μοντέλο υποθέτει ότι, σε διάστημα 100 εκατομμυρίων ετών, υπήρξαν περίπου 20 προσκρούσεις στη Γη σωμάτων διαφόρων μεγεθών. Από τις διαδοχικές προσκρούσεις, γύρω από τον πλανήτη μας σχηματίσθηκαν δακτύλιοι υλικών παρόμοιοι με του Κρόνου. Με το πέρασμα του χρόνου, αυτά τα υλικά σχημάτισαν μικρά φεγγάρια, ώπου τελικά με τη σειρά τους δημιούργησαν τη Σελήνη.

Η όλη διαδικασία μοιάζει αρκετά με την κυρίαρχη θεωρία, τη λεγόμενη και «Υπόθεση της Γιγάντιας Πρόσκρουσης», που προτάθηκε αρχικά στη δεκαετία του '70. Σύμφωνα με αυτή, ένα σώμα πλανητικού μεγέθους, η Θεία, χτύπησε τη Γη, εκτινάσσοντας τεράστιες ποσότητες υλικών στο διάστημα (70 δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων τόνους πετρωμάτων), τα οποία τελικά συνενώθηκαν για να σχηματίσουν τη Σελήνη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες προτείνουν παραλλαγές της θεωρίας των πολλαπλών προσκρούσεων. Κάτι παρεμφερές είχε αρχικά προταθεί το 1989, αλλά δεν είχε τύχει ευρείας αποδοχής. Κάτι που ίσως ούτε τώρα θα συμβεί, αν και η νέα μελέτη περιλαμβάνει περισσότερους υπολογισμούς και φαίνεται πιο πειστική.
Το ηλιακό μας σύστημα εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε πριν από 4,57 δισεκατομμύρια χρόνια και περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια αργότερα πιστεύεται ότι σχηματίσθηκε η Σελήνη.

Πηγή: http://www.skai.gr/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις