Σοκαρισμένη από την εκλογή Τραμπ η αμερικανική επιστημονική κοινότητα

Οι επιστήμονες που εργάζονται στις ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία: ο εκκεντρικός Ρεπουμπλικανός έχει εκφράσει υποψίες ότι η κλιματική αλλαγή είναι φάρσα των Κινέζων, και διατηρεί αμφιβολίες για τον ρόλο της NASA και άλλων ομοσπονδιακών υπηρεσιών.
«Ο Τραμπ θα είναι ο πρώτος αντιεπιστημονικός πρόεδρος που είχαμε ποτέ» σχολίασε ο Μάικλ Λούμπελ, διευθυντής Δημόσιων Σχέσεων της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας στην Ουάσινγκτον. «Οι συνέπειες θα είναι πολύ, πολύ σοβαρές» είπε στον δικτυακό τόπο του περιοδικού Nature, ο οποίος έχει συλλέξει μια σειρά από απελπισμένα και οργισμένα tweet επιστημόνων.

Η εκλογή του Τραμπ έρχεται λίγες ημέρες μετά την ενεργοποίηση της ιστορικής Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα και εν μέσω νέων διαπραγματεύσεων για το κλίμα που διεξάγονται στο Μαρόκο.
Ο Τραμπ επιμένει να αμφιβάλλει για τον ρόλο του ανθρώπου στην κλιματική αλλαγή, έχοντας μάλιστα υποστηρίξει ότι πρόκειται για επινόηση της Κίνας, και έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία.
Από νομική άποψη, αυτό δεν μπορεί να γίνει σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, ωστόσο και μόνο η είδηση της εκλογής Τραμπ είναι πιθανό να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις στο Μαρόκο για τον οδικό χάρτη της διεθνούς συμφωνίας.

Επιπλέον, ο Τραμπ είναι πιθανό να καταφέρει να ανατρέψει την κλιματική στρατηγική του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία εξετάζεται τώρα από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας και της Βουλής των αντιπροσώπων, ο Τραμπ θα μπορούσε να διορίσει άτομο της επιλογής του στην ηγεσία του Δικαστηρίου και να ανατρέψει έτσι το σχέδιο Ομπάμα για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς.
Θα μπορούσε επίσης να διορίσει άτομα της επιλογής του στην ηγεσία υπηρεσιών όπως η NASA και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), επισημαίνει το Nature.com.
Στο παρελθόν ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τη NASA «υπηρεσία υλικοτεχνικής υποστήριξης για δραστηριότητες σε χαμηλή γήινη τροχιά», και είχε δηλώσει πως ακούει «απαίσια» πράγματα για τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), τον μεγαλύτερο φορέα βιοϊατρικής έρευνας.
Για χιλιάδες ερευνητές στις ΗΠΑ, τα κονδύλια φαίνεται πως βρίσκονται στον αέρα.


Πηγή: Το Βήμα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις