Και όμως δεν είναι συντονισμός!

Διδάξτε τον καθηγητή Φυσικής σου : η κατάρρευση της γέφυρας Tacoma δεν έγινε λόγω συντονισμού.

Στα εγχειρίδια της φυσικής, η δραματική κατάρρευση της Tacoma Narrows Bridge το 1940 αποδίδεται συχνά στο φαινόμενο του συντονισμού. Σε αυτό το βίντεο εξηγείται το φαινόμενο της κατάρρευσης της γέφυρας ως αποτέλεσμα μιας καταστροφικής αυτοσυντηρούμενης ταλάντωσής της.


Το ίδιο φαινόμενο μπορεί επίσης να προκαλέσει τη διάλυση των φτερών του αεροπλάνου γιατί θα προκαλέσει την σφοδρή ταλάντωσή τους, αλλά και να κινήσει σαν φαντάσματα τις κούνιες σε ένα πάρκο.
Η γέφυρα ονομαζόταν από τους κάτοικους '' η Γερτρούδη που χοροπηδάει '' και όλοι είχαν καταλάβει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει με την γέφυρα ! βέβαια και τότε είχαν 6 θεωρίες για την καταστροφή της γέφυρας με γενική κατάληξη τον συντονισμό χωρίς όμως να καταφέρουν να εξηγήσουν ακριβώς τον μηχανισμό της δημιουργίας του. ¨Ηταν μια πολύ ακριβή γέφυρα και το γεγονός έμεινε στην ιστορία κυρίως γιατί η προηγούμενη γέφυρα ( Νιαγάρα στις ΗΠΑ) είχε πέσει 50 χρόνια πριν την Τακόμα και ο κόσμος είχε πιστέψει ότι οι γέφυρες δεν καταστρέφονται ! Πάντως πριν την Τακόμα είχαν πέσει γύρω στις 10 κρεμαστές γέφυρες και απότι διαβάζω από ένα δοκίμιο κάποιος κατασκευαστής στην Αγγλία (Σάμουελ Μπράουν) έχει κάνει σκορ 3 στις 3 έπεσαν!!!

Δείτε το απολαυστικό βίντεο του New Scientist για το θέμα.

Μήπως πρέπει να αλλάξουμε τα σχολικά βιβλία;

         


New Scientist Μετάφραση : Τίνα Νάντσου
Serway τόμος 1 μηχανική ( απόδοση Λ.Ρεσβάνη)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις