Η προσφορά του Ντίκενς


Ο κοινωνικός ρόλος του συγγραφέα αλλάζει από γενιά σε γενιά. Στο παρελθόν, αυτός ο ρόλος ήταν περισσότερο ορατός και ξεκάθαρος, ιδίως για τους διακεκριμένους συγγραφείς που η άποψή τους μπορούσε να διαδοθεί από τα περιορισμένα Μέσα Ενημέρωσης της εποχής τους.
Σήμερα, στην δίνη της πληροφοριακής έκρηξης, οι απόψεις και ο κοινωνικές ανησυχίες των συγγραφέων πρέπει να ανταγωνιστούν χιλιάδες πληροφορίες, γεγονός που δυσκολεύει την απήχηση του λόγου τους στον κόσμο. Ένας από τους συγγραφείς τους παρελθόντος που απολάμβανε τη δημοφιλία του λαϊκού ειδώλου ήταν ο Άγγλος μυθιστοριογράφος Κάρολος Ντίκενς (1812 – 1870). Ο συγγραφέας του Όλιβερ Τουίστ, του Ντέιβιντ Κόπερφιλντ και των Μεγάλων Προσδοκιών είχε κερδίσει την αγάπη του κοινού και μια θέση δίπλα στους διασημότερους συγγραφείς της εποχής του.
Ο Ελβετός φιλόσοφος Alain de Botton αποκαλεί τον Ντίκενς, στη σειρά βιογραφιών που παρουσιάζει στη διαδικτυακή πλατφόρμα The School of Life, «εξαιρετικό σόουμαν». Και εξηγεί ότι ο Άγγλος συγγραφέας χρησιμοποιούσε ευφυώς την απήχηση που είχε στον κόσμο, όχι μόνο για να συντηρεί τη φήμη του, αλλά και για να επισημαίνει μερικά από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι του καιρού του: τα δεινά της βιομηχανοποιημένης κοινωνίας, τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια, την παιδική εργασία, την κρατική γραφειοκρατία.
               

Σύμφωνα με τον Alain de Botton, η φιλοδοξία του να δείξει τη σκοτεινή και αποτυχημένη όψη της κοινωνίας δεν τον εμπόδισε να δημιουργήσει ευχάριστες ιστορίες με αίσιο τέλος και μελό διαστάσεις, αστείους χαρακτήρες ή πικάντικους διαλόγους. Ο Ντίκενς, λέει ο Botton, πίστευε ότι η συγγραφή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη λύση των προβλημάτων του κόσμου, άποψη που δεν συμμερίζονταν οι εστέτ συνάδελφοί του, όπως ο Όσκαρ Ουάιλντ και ο Γ.Χ. Ώντεν. Αν και δεν υπήρξε στρατευμένος συγγραφέας και δεν ακολούθησε ποτέ κάποιο συνεκτικό δόγμα κοινωνικής αλλαγής, η γραφή του συνέβαλε, σύμφωνα με τον Ιστορικό Hugh Cunningham, στη δημιουργία ενός κλίματος ευαισθητοποίησης υπέρ των πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας της εποχής του.

Πηγή: Open Culture  Θαλής και Φίλοι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις