Ο ήχος της Καραϊβικής ακούγεται στο διάστημα!


Ένας παράξενος ήχος που βγαίνει από τη θάλασσα της Καραϊβικής είναι τόσο δυνατός που μπορεί να ανιχνευθεί από το διάστημα. Τον ήχο ανακάλυψαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ που τον έχουν ονομάσει « σφύριγμα Rossby», όπως τα κύματα Rossby που είναι γνωστά και ως «πλανητικά κύματα».
 Τα κύματα αυτά συχνά εξαφανίζονται στο δυτικό άκρο της λεκάνης της Καραϊβικής και επανεμφανίζονται στην ανατολική πλευρά, ένα φαινόμενο που έχει γίνει γνωστό ως «σκουληκότρυπα Rossby». 
 Μερικά κύματα σβήνουν, αλλά τα μεγαλύτερα "ενισχύονται και παράγουν μια ταλάντωση με ευκρινείς περιόδους," ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο. « Μπορούμε να συγκρίνουμε τη δραστηριότητα των ωκεανών στην Καραϊβική Θάλασσα με εκείνη μιας σφυρίχτρας," , δήλωσε ο καθηγητής Chris Hughes και εξήγησε: "Όταν φυσήξεις σε μια σφυρίχτρα, η εκτόξευση του αέρα γίνεται ασταθής και διεγείρει ηχητικά κύματα». "Επειδή η σφυρίχτρα είναι ανοικτή, ο ήχος βγαίνει έξω και έτσι μπορείτε να τον ακούσετε». 
 Όπως και στη σφυρίχτρα, η Καραϊβική Θάλασσα είναι εν μέρει ανοιχτή, επιτρέποντας την «ανταλλαγή» νερού στον ωκεανό κάθε 120 ημέρες, και παράγοντας ένα "σφύριγμα" τόσο δυνατό που μπορεί να ακουστεί στο διάστημα με τη μορφή των ταλαντώσεων του πεδίου βαρύτητας της Γης. Πέραν του ότι είναι ένα περίεργο φυσικό φαινόμενο, το σφύριγμα μπορεί να έχει κάποια πρακτική σημασία: Οι ερευνητές είπαν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλεφθούν οι παράκτιες πλημμύρες.

 Πηγή: Huffingtonpost.com   NASA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις