Βραβείο Παπανικολάου στον Πάρη Σφήκα


Το Βραβείο «Παπανικολάου» θεσπίστηκε από το Συμβούλιο Ιδρύματος και απονέμεται, μετά από κρίση από Επιτροπή, σε ένα μέλος ΔΕΠ του ΕΚΠΑ, που -κατά την ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων – βρίσκεται στη βαθμίδα του/της Καθηγητή/τριας ή Αναπλ. Καθηγητή/τριας. Το βραβείο στοχεύει στην αναγνώριση των εξαιρετικών επιστημονικών επιτευγμάτων των καθηγητών του ΕΚΠΑ, ανεξαρτήτως γνωστικού αντικείμενου με μόνο κριτήριο την Αριστεία, και την προβολή αυτών των επιτευγμάτων σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιδρύματος αλλά και στην Ελληνική κοινωνία.
Η Επιτροπή σε συνεδρίασή της την 12η Μαΐου 2016 αποφάσισε την απονομή του Βραβείου Παπανικολάου στον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής κ. Παρασκευά (Πάρη) Σφήκα.


Ο κ. Παρασκευάς Σφήκας ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο MIT των ΗΠΑ. Εξελέγη τακτικός Καθηγητής στο ΜΙΤ το 1997, σε ηλικία 34 ετών. Από την ίδια χρονιά κατέχει επίσης θέση Κύριου Ερευνητή στο CERN. Το 2002 εξελέγη καθηγητής στο ΕΚΠΑ. Ο κ. Σφήκας εργάζεται στο πεδίο της Πειραματικής Φυσικής στοιχειωδών Σωματιδίων και είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών.
Έχει συνεισφέρει σημαντικά σε τρία πειράματα, τα οποία οδήγησαν σε μείζονες ανακαλύψεις στο πεδίο της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων. Κατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Επικεφαλής του πειράματος Compact Muon Solenoid (CMS) στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN, μία από τις πιο σημαντικές θέσεις στο πείραμα. Έχει παίξει ηγετικό ρόλο στη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής του ανιχνευτή CMS. Είχε επίσης κεντρικό ρόλο στην ανάλυση των δεδομένων του πειράματος και στην ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs. Στο ίδιο πείραμα έχει εδώ και χρόνια ηγετική θέση στη διερεύνηση της υπέρ-συμμετρίας.
Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει έναν σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων που έχουν τύχει ενός πολύ μεγάλου αριθμού αναφορών. Ο κ. Σφήκας συμμετέχει σε κορυφαία όργανα διαμόρφωσης πολιτικής στο χώρο της έρευνας, όπως το Marie-Curie Advisory Group, το High Energy and Particle Physics Board of the European Physics Society και το High Energy Physics Advisory Panel of the US Department of Energy.
Είναι επίσης μέλος οργανωτικών επιτροπών των κορυφαίων συνεδρίων του χώρου και συμβουλευτικών επιτροπών του CERN.

Η Επιτροπή

1.Τσώκος Γεώργιος, Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Harvard και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος (Πρόεδρος)
2.Εμμανουήλ Ιωάννης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών (Μέλος)
3.Καραμαλέγκου Ελένη, Καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας, Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής (Μέλος)
4.Χρούσος Γεώργιος, Καθηγητής Ιατρικής και νικητής του προηγούμενου βραβείου Παπανικολάου (Μέλος)

Κατά την τελετή βράβευσης του κ. Σφήκα από το Συμβούλιο Ιδρύματος θα δοθεί και «Διάλεξη Παπανικολάου», η οποία και είναι ανοικτή σε όλη την κοινότητα του ΕΚΠΑ.
Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Το Συμβούλιο Ιδρύματος επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους τους υποψηφίους και υποψήφιες, τους προτείναντες αυτούς αλλά και τα μέλη της Επιτροπής του βραβείου για την ανταπόκρισή τους στο θεσμό αυτού του βραβείου αριστείας των καθηγητών του Πανεπιστημίου μας και τους εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο τους.

Εκ μέρους του Συμβουλίου Ιδρύματος,

Ο Πρόεδρος

Καθηγητής Γεώργιος Τσώκος

Πηγή:http://physicsmentor.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις