Ποια τρύπα θα κερδίσει;

Τόσο απλό και τόσο διασκεδαστικό πείραμα. Ποια τρύπα θα κερδίσει; Από ποια τρύπα θα φύγει το νερό σε μεγαλύτερη απόσταση;





Αρχικά σηκώνοντας το μπουκάλι χωρίς να έχουμε βιδώσει το πώμα του, το νερό τρέχει από τις οπές, λόγω της υδροστατικής πίεσης που οφείλεται στο βάρος του νερού. Κατόπιν έχοντας κλείσει το μπουκάλι με το πώμα, στην επιφάνεια της οπής, στο εξωτερικό του μπουκαλιού επικρατεί η ατμοσφαιρική πίεση, η οποία είναι μεγαλύτερη από την πίεση στο εσωτερικό του μπουκαλιού που οφείλεται στο νερό και στον εγκλωβισμένο αέρα. Έτσι το νερό δεν αδειάζει από το τρύπιο μπουκάλι!

Υδροστατική πίεση ονομάζεται η πίεση που ασκεί ένα ρευστό το οποίο βρίσκεται σε ισορροπία σε αντικείμενο ή επιφάνεια που βρίσκεται μέσα σ' αυτό.
Η πίεση αυτή οφείλεται στην εξωτερική δύναμη της βαρύτητας και μόνο, δηλαδή στο βάρος του ρευστού που βρίσκεται υπεράνω του αντικειμένου ή της επιφάνειας.

Pυδρ =ρhg

όπου Pυδρ είναι η υδροστατική πίεση, ρ είναι η πυκνότητα h είναι το βάθος και το g η επιτάχυνση της βαρύτητας

Επειδή κατά τις εφαρμογές της Υδραυλικής η μεν δύναμη μετριέται σε τόνους (t) ή χιλιόγραμμα (kg) και αντίστοιχα η δε επιφάνεια σε τετραγωνικά μέτρα(m2) ή τετραγωνικά εκατοστά (cm2), η υδροστατική πίεση ρυ θα εκφράζεται ανάλογα σε τόνους ανά τετραγωνικό μέτρο (t/m2) ή χιλιόγραμμα ανά τετραγωνικό εκατοστό (kg/cm2). Έτσι μεταξύ αυτών θα ισχύουν οι ακόλουθες σχέσεις:1 t/m2 = 1/10 kg/cm2 = 1/10 At

Χαρακτηριστική πειραματική απόδειξη της υδροστατικής πίεσης αποτελεί ένα δοχείο γεμάτο με νερό και το οποίο φέρει οπές σε διαφορετικά καθ΄ ύψος επίπεδα (διαφορετικό στατικό ύψος) όπου και παρατηρούμε τη δύναμη της ροής του νερού από τις οπές να είναι αυξανόμενη από πάνω προς τα κάτω. Έτσι διαπιστώνεται πως όσο μεγαλύτερο είναι το στατικό ύψος τόσο μεγαλύτερη και η υδροστατική πίεση.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις