Σπάνια Ευθυγράμμιση Πλανητών αύριο το πρωί


Ένα σπάνιο φαινόμενο διαδραματίζεται στο πρωινό λυκόφως του Ιανουαρίου 2016, καθώς θα είναι ορατοί πέντε πλανήτες ταυτοχρόνως για σχεδόν ένα μήνα. Οι πρωινοί παρατηρητές θα έχουν την τύχη να παρατηρήσουν τον πλανήτη Ερμή να γίνεται ορατός πριν την ανατολή του ηλίου την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, και έτσι θα έχουμε 5 πλανήτες ορατούς με γυμνό μάτι ταυτόχρονα στον ίδιο ουρανό για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο του 2005.
Ο Δίας, ο Άρης και η Αφροδίτη στις 2 Οκτωβρίου 2015, στην Νορμανδία, Γαλλία.
Photo Credit: Mohamed Laaifat Photographies

                     



Αυτή η πλανητική παρέλαση του μήνα είναι ειδικά σχεδιασμένη για τους πρωινούς παρατηρητές. Μέχρι την Τετάρτη, τέσσερις πλανήτες κοσμούν τον πρωινό ουρανό όλο τον Ιανουάριο. Ο Δίας ανατέλλει αργά το βράδυ, ο Άρης ανατέλλει μια ή δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα, ενώ η Αφροδίτη και ο Κρόνος ανεβαίνουν πάνω από τον ορίζοντα νοτιοανατολικά σχεδόν ταυτόχρονα 2,5 ώρες πριν από την ανατολή του ηλίου.
Η τελευταία φορά που οι πέντε ορατοί πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας και Κρόνος) εμφανίστηκαν στον ίδιο ουρανό μαζί ήταν πάνω από 10 χρόνια πριν, από τις 15 Δεκεμβρίου 2004 έως τις 15 Ιανουαρίου 2005.
Η επόμενη φορά ξεκινάει από την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016, καθώς και οι πέντε πλανήτες θα είναι ορατοί ταυτόχρονα πριν από την αυγή. Και θα παραμείνουν ορατοί πριν από την αυγή μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου 2016.
Πιο αναλυτικά, 70 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου την Τετάρτη ο Ερμής θα γίνει ορατός συμπληρώνοντας την πεντάδα πλανητών. Η ευθυγράμμιση των πλανητών θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τον Ερμή. Από τα ανατολικά προς τα δυτικά οι πλανήτες έχουν την σειρά: Ερμής, Αφροδίτη, Κρόνος, Άρης και Δίας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις