Με τον νομπελίστα David Gross σήμερα στην Αθήνα

Με τον θρύλο της φυσικής David Gross Nobel Prize in Physics (2004) σήμερα στην Αθήνα. Ούτε στα καλύτερά μου όνειρα η σημερινή μέρα!!
Θα ανεβάσω την καταπληκτική διάλεξη που έδωσε σήμερα στο Πολυτεχνείο. Μας μάγεψε όλους. Δύο ώρες δεν ακουγόταν κιχ μέσα στο αμφιθέατρο.

Παρακολουθώντας την διάλεξη του David Gross καθόμουν δίπλα στον κορυφαίο Έλληνα Φυσικό Ιωάννη Ηλιόπουλο
(2007 Dirac Medal). Τι μέρα και αυτή! Αφού γλίτωσα την καρδιακή προσβολή σήμερα....

Ο Ντέιβιντ Τζόναθαν Γκρος (γεννημένος στις 19 Φεβρουαρίου 1941 στην Ουάσινγκτον) είναι ένας Αμερικανός φυσικός στοιχειωδών σωματιδίων και θεωρητικός των χορδών. Μαζί με τους Φρανκ Γουίλζεκ και Ντέιβιντ Πόλιτζερ, πήρε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2004, για την ανακάλυψη της ασυμπτωτικής ελευθερίας.

Το 1973, ο Γκρος, δουλεύοντας με τον μεταπτυχιακό φοιτητή του, Φρανκ Γουίλζεκ, στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, ανακάλυψε την ασυμπτωτική ελευθερία, που λέει πως όσο πιο κοντά είναι τα κουάρκ μεταξύ τους, τόσο πιο μικρή είναι η ισχυρή αλληλεπίδραση ανάμεσά τους. Όταν τα κουάρκ είναι εξαιρετικά κοντά, σχεδόν στο ίδιο σημείο, η πυρηνική δύναμη είναι τόσο ασθενής μεταξύ τους, ώστε συμπεριφέρονται σχεδόν σαν ελεύθερα σωματίδια. Η ασυμπτωτική ελευθερία, που ανακαλύφθηκε ανεξάρτητα από τον Ντέιβιντ Πόλιτζερ, στάθηκε πολύ σημαντική για την ανάπτυξη της κβαντικής χρωμοδυναμικής.

Ο Γκρος, μαζί με τους Τζέφρι Χάρβι, Έμιλι Μάτινεκ και Ράιαν Ρομ, ανακάλυψε επίσης την ετεροτική χορδή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις