Γιγαντιαίο Pac-Man μαζεύει τα διαστημικά σκουπίδια

Η «παγίδευση» διαστημικών σκουπιδιών σε τροχιά μέσω ενός κωνικού διχτυού και η καταστροφή τους στην ατμόσφαιρα βρίσκεται στο επίκεντρο του Clean Space One Project- το οποίο πρόσφατα πέρασε ένα σημαντικό ορόσημο.
             

               

Σύμφωνα με το Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, ο δορυφόρος «καθαριστής» (παρομοιάζεται με τον...PacMan), θα αναπτύσσει ένα τέτοιο δίχτυ για να «πιάσει» έναν μικρό δορυφόρο SwissCube τον οποίο και θα καταστρέψει στην ατμόσφαιρα.
Πρόκειται για μία από τις πλέον φιλόδοξες λύσεις στο πρόβλημα των διαστημικών απορριμμάτων. Σημειώνεται ότι ο SwissCube βρίσκεται σε τροχιά πάνω από πέντε χρόνια και η κύρια πρόκληση ήταν να διασφαλιστεί ότι δεν θα εξελισσόταν σε άλλο ένα διαστημικό σκουπίδι.
Στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργάστηκαν μηχανικοί από την eSpace, το Center for Space Engineering (EPFL), το Signal Processing 5 Laboratory (LTS 5) και συνεργάτες από την HES-SO- που εργάζονται στο Clean Space One εδώ και τρία χρόνια. Σημειώνεται ότι ο δορυφόρος- καθαριστής είναι μίας χρήσης, καθώς θα πέφτει στην ατμόσφαιρα και θα φλέγεται μαζί με το «θήραμα».
Το Clean Space One θεωρείται πως θα μπορεί να εκτοξευτεί το 2018, σε συνεργασία με την εταιρεία S3. Η ανάπτυξη των συστημάτων προσέγγισης και «σύλληψης/ εγκλωβισμού» έχει περάσει το στάδιο του πρωτοτύπου.
Το επόμενο στάδιο θα συνδυάζει τη σύνθεση της πρώτης έκδοσης των μοντέλων- που θα είναι ακριβέστερα από τα πρωτότυπα- και πιο εκτεταμένες δοκιμές.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις