Πώς θα συγκρουστεί ο Γαλαξίας μας με την Ανδρομέδα;


Ετοιμαστείτε για σύγκρουση...

Παρά την ειδυλλιακή του σημερινή μορφή η εμφάνιση του δίσκου του Γαλαξία μας στο νυχτερινό ουρανό θα αλλάξει στο μέλλον. Αυτό θα συμβεί γιατί ο Γαλαξίας μας (μαζί με τη Γη, τον Ήλιο και όλα τα υπόλοιπα αστέρια του) κινείται με ταχύτητα σχεδόν 110 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο προς το γειτονικό γαλαξία της Ανδρομέδας. Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι γνωστός και ως «νεφέλωμα της Ανδρομέδας» ή Μ31, μια που μαζί με το συνοδό του γαλαξία Μ32 ήταν το 31ο και 32ο αντικείμενο στον κατάλογο τον οποίο είχε συντάξει ο Γάλλος αστρονόμος Charles Μessier το 1771.
Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας, τουλάχιστον άμεσα...

Σε 2 δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα ο γαλαξίας της Ανδρομέδας θα μας έχει πλησιάσει αρκετά. Ως αποτέλεσμα θα καλύπτει ένα σημαντικό μέρος του νυχτερινού ουρανού.
Σε 4 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα η σύγκρουση θα είναι γεγονός! Τόσο ο δίσκος του Γαλαξία μας όσο και αυτός της Ανδρομέδας θα παραμορφωθούν έντονα, ζωγραφίζοντας, με τη δύναμη της βαρύτητας, το νυχτερινό ουρανό...

Παρά την τεράστια αυτή ταχύτητα, η αναπόφευκτη σύγκρουση θα γίνει σε σχεδόν 4 δισεκατομμύρια χρόνια, λόγω της αστρονομικής απόστασης που μας χωρίζει από το γαλαξία της Ανδρομέδας. Επιπλέον, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης θα παραμορφωθεί το σχήμα και των δύο γαλαξιών, λόγω της βαρυτικής αλληλεπίδρασής τους, επίδραση που γίνεται τόσο πιο έντονη όσο περισσότερο πλησιάζουν μεταξύ τους.
Έτσι οι τυχεροί απόγονοί μας θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάζουν ένα νυχτερινό ουρανό, πολύ πιο διαφορετικό και μάλλον ακόμη πιο εντυπωσιακό από το δικό μας...

Πηγή: Κέντρα Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις