O François Englert μιλάει στην Αθήνα

Την Δευτέρα 11 Μαΐου στις 3 θα μιλήσει ο Νομπελίστας Φυσικός François Englert στους φοιτητές του ΣΕΜΦΕ. Η ομιλία θα δοθεί στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου Αμφ. 4 Γ.Ε.

Την Τρίτη 12 Μαΐου θα γίνει αναγόρευση του Englert ως επίτιμου διδάκτορα του ΕΜΠ στην Αίθουσα Καυτατζόγλου στο Κτήριο Αβέρωφ.

Ο μηχανισμός Brout-Englert-Higgs:
Ο συγκεκριμένος μηχανισμός αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό του λεγόμενου Καθιερωμένου Προτύπου που περιγράφει με εκπληκτική ακρίβεια τον κόσμο των υποατομικών σωματιδίων και τρεις (από τις τέσσερις) αλληλεπιδράσεις που ασκούνται ανάμεσά τους: την ηλεκτρομαγνητική, την ισχυρή πυρηνική και την ασθενή πυρηνική αλληλεπίδραση (η τέταρτη αλληλεπίδραση, η βαρύτητα, δεν αποτελεί στοιχείο του Καθιερωμένου Προτύπου). Ο μηχανισμός παρουσιάστηκε το 1964 σε μια επιστημονική δημοσίευση του Englert και του Robert Brout (1928-2011) καθώς και σε ανεξάρτητη δημοσίευση του Peter Higgs. Λίγο αργότερα, τον ίδιο χρόνο, δημοσιεύθηκε ανάλογη εργασία από τους Gerald Guralnik, C. R. Hagen και Tom Kibble. Πολύ περιληπτικά, ο μηχανισμός αυτός επιτρέπει, με συνεπή τρόπο, σε μια θεωρία να δίνει μάζα στα σωματίδια που είναι υπεύθυνα για τις αλληλεπιδράσεις. Το πειραματικά ελεγχόμενο αποτύπωμα του μηχανισμού αυτού είναι η παρουσία ενός υποατομικού σωματιδίου (του λεγόμενου σωματιδίου Higgs) που παρέμενε μη ανιχνεύσιμο έως το 2012, όταν τα δύο πειράματα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC) στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής CERN, το ATLAS και το CMS, ανακοίνωσαν την παρατήρηση ενός νέου σωματιδίου συμβατού με το προβλεπόμενο από τον εν λόγω μηχανισμό.
Για σχετικές πληροφορίες επισκεφθείτε τον Ελληνικό εκλαϊκευτικό ιστότοπο για τα στοιχειώδη σωματίδια:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις