Ψηφοφορία για τα ονόματα των σημαντικότερων εξωπλανητών


Για πρώτη φορά στα χρονικά, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε λάτρη του διαστήματος σε όλο τον κόσμο να ψηφίσει για το όνομα που θεωρεί καταλληλότερο για ένα ουράνιο σώμα.
Η διαδικασία, η οποία ονομάζεται NameExoWorlds και ξεκινά από σήμερα, αφορά μερικούς από τους σημαντικότερους εξωπλανήτες, και τους μητρικούς αστέρες τους, από τους 1.800 περίπου που έχουν εντοπισθεί μέχρι σήμερα.
Στην πρώτη φάση της διαδικασίας, κάθε μη κυβερνητικός οργανισμός και ένωση που θα εγγραφεί στο NameExoWorlds θα μπορεί να επιλέξει τους 20 εξωπλανήτες και αστέρες που πιστεύει πως πρέπει να αποκτήσουν μια οικεία ονομασία, ανάλογη με αυτή που έχουν οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Από τις προτάσεις που θα συγκεντρωθούν, η IAU θα συγκεντρώσει τις πιο δημοφιλείς, οι οποίες θα «προκριθούν» στην επόμενη φάση.
Στη δεύτερη φάση, πάλι οι εγγεγραμμένοι οργανισμοί θα προτείνουν ονομασίες για αυτούς τους δημοφιλέστερους εξωπλανήτες. Σύμφωνα με την IAU, τα ονόματα θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τους κανόνες ονοματοδοσίας που έχει θεσπίσει η Ένωση γι’ αυτό τον σκοπό, ενώ θα πρέπει να αναφέρονται και τα επιχειρήματα που θα δικαιολογούσαν την επιλογή τους.
Οι απλοί ιδιώτες θα συμμετάσχουν στην τρίτη φάση του NameExoWorlds, κατά την οποία από τα προτεινόμενα ονόματα για κάθε εξωπλανήτη, θα ψηφίσουν εκείνο που θεωρούν καλύτερο. Η ανακοίνωση των ονομάτων που θα προκύψουν από τη δημόσια ψηφοφορία θα ανακοινωθούν σε πανηγυρική τελετή, η οποία θα γίνει στα τέλη Αυγούστου, στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου της IAU, που θα γίνει στη Χονολουλού.Για τα ονόματα των σημαντικότερων ουράνιων σωμάτων στο σύμπαν, είτε δεν γνωρίζουμε ποιος τα «βάφτισε» είτε πήραν το όνομα που επέλεξε γι’ αυτά ο αστρονόμος που τα πρωτοπαρατήρησε – και το οποίο διατηρούν μέχρι σήμερα.
Εδώ και δεκαετίες, ωστόσο, τα κράτη-μέλη της IAU έχουν αναθέσει την Ένωση την ονοματοδοσία κάθε νέας αστρονομικής ανακάλυψης. Έτσι, είναι η πρώτη φορά που μη ειδικοί θα συμμετάσχουν στην επιλογή της ονομασίας πλανητών, αλλά και αστέρων.
Για τη συμμετοχή στο NameExoWorlds, οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί και ενώσεις θα πρέπει να εγγραφούν μέχρι τις 15 Μαΐου. Ωστόσο, η πρώτη φάση της διαδικασίας, και η υποβολή προτάσεων για τους 20 σημαντικότερους εξωπλανήτες, θα ολοκληρωθεί στις 20 Φεβρουαρίου.

Πηγή: Ναυτεμπορική


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις