Τεχνητή νοημοσύνη


Αρκετή συζήτηση γίνεται, ξανά τον τελευταίο καιρό, για τη νοημοσύνη και την ευφυΐα των ηλεκτρονικών υπολογιστών. «Οι υπολογιστές είναι αρκετά έξυπνοι, με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο», επιβεβαιώνουν οι ειδικοί.
Και υπενθυμίζουν ότι οι υπολογιστές ταξινομούν, επιμελώς, και με μεγάλη επιτυχία την ανθρώπινη γνώση, ενώ αναπτύσσουν νέες δεξιότητες σε αρκετούς ακόμα τομείς. Πρώτα απ’όλα έχουν εξελιχθεί σε άριστους και σχολαστικούς βιβλιοθηκάριους: ο αλγόριθμος αναζήτησης της μηχανής Google ψάχνει λεπτομερώς 50 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες, κάθε φορά που αναζητούμε μια πληροφορία.
Ένας άλλος τομέας στον οποίο οι ειδικοί επιχειρούν να βελτιώσουν τις ικανότητες των υπολογιστών είναι η ρομποτική. Τα ρομπότ που εργάζονται σήμερα σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα, όπως είναι τα εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων, εκτελούν με εντυπωσιακό τρόπο τα καθήκοντά τους. Όταν, όμως, καλούνται να κάνουν κάποιες προγραμματισμένες εργασίες μαζί με τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν πολύπλοκες συμπεριφορές, τα πράγματα δυσκολεύουν. Η ανάπτυξη των ικανοτήτων τους σε αυτές τις συνθήκες είναι μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις της σύγχρονης πληροφορικής.
Η εμπροσθοφυλακή των πιο τέλειων μηχανικών πλασμάτων, αυτή τη στιγμή, είναι ανδροειδή που αφήνουν τους ανθρώπους να εκτελούν εργασίες που απαιτούν δημιουργική σκέψη και λεπτούς χειρισμούς. Παρεμβαίνουν, μόνο, για να κάνουν πιο βαριές εργασίες: να σηκώσουν ή να μεταφέρουν κάποιο βάρος. Η εταιρεία Amazon αξιοποιεί για ανάλογες δουλειές στρατούς από πρόθυμα και ανθεκτικά ρομπότ.
Οι ερευνητές προσπαθούν να διδάξουν στα ρομπότ πώς να αποκωδικοποιούν το συντακτικό της ανθρώπινης κίνησης, ώστε να μπορούν να συνεργαστούν περισσότερο αρμονικά με τους ανθρώπους σε περίπλοκα καθήκοντα. Οι υπολογιστές χρειάζονται, όμως, ακόμα αρκετό χρόνο για να μάθουν να ερμηνεύουν ήχους, κινήσεις και να αναγνωρίζουν εικόνες ζώων ή αντικειμένων. Και αυτό συμβαίνει, επειδή πράγματα όπως η γλώσσα ή εικόνες δεν μπορούν να μετατραπούν εύκολα σε δυαδικές εξισώσεις. Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι, πάντως, για τη βελτίωση της ευφυίας των υπολογιστών. Ευελπιστούν ότι νέοι επεξεργαστές θα μπορούν να επεξεργάζονται λογικά, με έναν τρόπο που θα πλησιάζει τη λειτουργία των ανθρώπινων νευρώνων τέτοιου είδους πληροφορίες.


Πηγή: Wired  Θαλής και Φίλοι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις