Μίνι ανεμογεννήτριες για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων

Φορτιστές, εξωτερικές μπαταρίες, ακόμη και θήκες με ενσωματωμένα ηλιακά πάνελ είναι κάποιες από τις υπάρχουσες σήμερα λύσεις φόρτισης κινητών τηλεφώνων. Σε αυτές θα μπορούσε να προστεθεί η αιολική ενέργεια, εάν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τέξας στο Άρλινγκτον αποδείξουν τη βιωσιμότητά της.
Η ομάδα οραματίζεται μια θήκη-φορτιστή με ενσωματωμένους μικροσκοπικούς ανεμόμυλους ή, για την ακρίβεια, ανεμογεννήτριες οριζόντιου άξονα. Αντλώντας έμπνευση από τα ιαπωνικά οριγκάμι, δημιούργησε από ανθεκτικό κράμα νικελίου μηχανικές κατασκευές με διάμετρο - στο μεγαλύτερο σημείο - μόλις 1,8 και ύψος 2 χιλιοστών, οι οποίες θα λειτουργούν με απλή έκθεση στον άνεμο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να ενσωματώσουν σε μια «φέτα» πυριτίου εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες τέτοιες ανεμογεννήτριες και μάλιστα με πάρα πολύ χαμηλό κόστος. «Οι μικρο-ανεμόμυλοι αποδίδουν γιατί το μεταλλικό κράμα είναι εύκαμπτο και το σχέδιο μινιμαλιστικό και λειτουργικό», υποστήριξε ο Τζ. Σ. Τσάο, ο ένας από τους δύο εμπνευστές του συστήματος. «Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι μπορούν να ενσωματωθούν με φθηνό τρόπο στις επιφάνειες φορητών ηλεκτρονικών συσκευών, οπότε με τον ίδιο τρόπο μπορούν να τοποθετηθούν στη θήκη ενός έξυπνου κινητού τηλεφώνου.»
Μια εταιρεία από την Ταϊβάν έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα για την εμπορική εκμετάλλευση της εφεύρεσης και ήδη πειραματίζεται πάνω σε εφαρμογές, αν και παραμένει άγνωστο εάν και πότε οι μικροσκοπικές ανεμογεννήτριες θα διατίθενται στο εμπόριο. Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές, η φόρτιση κινητών είναι μόνο μία πιθανή εφαρμογή, καθώς η εφεύρεση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις ασύρματες τηλεπικοινωνίες, σε λύσεις φωτισμού ή ακόμη και στις πλευρές κτηρίων για την κάλυψη τμήματος των ενεργειακών τους αναγκών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις