NASA: Χριστούγεννα στη Σελήνη

The famous 'Earthrise' photo from Apollo 8, the first manned mission to the moon. The crew entered lunar orbit on Christmas Eve, Dec. 24, 1968. That evening, the astronauts held a live broadcast, showing pictures of the Earth and moon as seen from their spacecraft.
Πριν από 45 χρόνια, στις 24 Δεκεμβρίου 1968, το αμερικανικό διαστημόπλοιο Apollo 8 περιφερόταν γύρω από τη Σελήνη και οι τρεις αστροναύτες του, Frank Borman, James Lovell και William Anders, έζησαν μια ακόμη μοναδική εμπειρία. Είδαν για πρώτη φορά τη Γη να ανατέλλει από τον ορίζοντα της Σελήνης και κατάφεραν να την αποθανατίσουν στην έγχρωμη φωτογραφία που βλέπετε.
Αυτό το χριστουγεννιάτικο δώρο που έφεραν μαζί τους στη Γη, όταν επέστρεψαν τρεις ημέρες αργότερα, έδωσε μια νέα προοπτική στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον πλανήτη μας. Είδαμε για πρώτη φορά μέσα από τα μάτια των αστροναυτών πόσο εύθραυστη είναι αυτή η μακρινή σφαίρα, η «αχνή μπλε κουκκίδα» που τόσο εύστοχα την αποκάλεσε ο Carl Sagan σε ένα βιβλίο του βλέποντας μια αντίστοιχη φωτογραφία η οποία πάρθηκε από το διαστημόπλοιο Voyager 1, το 1990.
                    
Ας αναρωτηθούμε λοιπόν και εμείς μέσα στις επόμενες ημέρες του 2013 πόσο καλά γνωρίζουμε τις ανάγκες του πλανήτη μας. Επίσης ας προβληματιστούμε πώς χρησιμοποιώντας τη γνώση που μας προσφέρει η σύγχρονη φυσική και τα τεχνολογικά επιτεύγματα που συνεχώς αναπτύσσονται, μπορούμε να τον κάνουμε ακόμη πιο φιλόξενο για εμάς αλλά και όλους αυτούς που θα έχουν ανάγκη από τις περιορισμένες πηγές ενέργειας και ζωής της Γης στο μέλλον.
                    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις