Tο ταξίδι μιας ιδιοφυΐας


Στον κορυφαίο Ινδό μαθηματικό Srinivasa Ramanujan είναι αφιερωμένο το ωριαίο ντοκιμαντέρ που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και θα αρχίσει να προβάλλεται σε Φεστιβάλ και Πανεπιστήμια μέσα στην επόμενη χρονιά. Δημιουργός του φιλμ, The Genius of Srinivasa Ramanujan, είναι ο βραβευμένος κινηματογραφιστής Nandan Kudhyadi, ο οποίος πριν από 25 χρόνια είχε, επίσης, γυρίσει το πρώτο docu-drama για τον διάσημο συμπατριώτη του.
           
To νέο ντοκιμαντέρ για τον ιδιοφυή μαθηματικό δεν καταγράφει, απλώς, τη ζωή και τη δημιουργική συνεισφορά του στην επιστήμη, αλλά επαναπροσδιορίζει τη σχέση της μουσικής με τα μαθηματικά.
Στη σύντομη ζωή του (1887-1920) ο Ramanujan, παρά την ελάχιστη τυπική εκπαίδευση στα καθαρά μαθηματικά, κατάφερε να μείνει στην ιστορία ως ο σπουδαιότερος μαθηματικός της Ινδίας, επιδεικνύοντας σημαντικά επιτεύγματα στους τομείς της μαθηματικής ανάλυσης, στην θεωρία αριθμών, τις απειροστικές σειρές και τα συνεχή κλάσματα.
Η διαδρομή του από ένα μικρό χωριό της Ινδίας στο Κέιμπριτζ δεν είναι μόνο συγκινητική. Υπήρξε ένας από τους παραγωγικότερους μαθηματικούς της εποχής του, αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι στα σημειωματάρια του βρέθηκαν περίπου 4000 θεωρήματα, ενώ η προσφορά του στην επιστήμη θεωρείται ισάξια με εκείνη των κορυφαίων, επίσης, μαθηματικών, Χίλμπερτ, Γκάους και Οϊλερ.
Στο φιλμ μιλούν κορυφαίοι επιστήμονες που έχουν συνδεθεί με το έργο του Ινδού μαθηματικού, όπως ο Ken Ono από το Πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα, ενώ τα γυρίσματα έγιναν σε όλα τα μέρη που συνδέονται με τη μυθολογία του κεντρικού ήρωα, από την Ινδία ως το Trinity College και τη Royal Society του Λονδίνου.
Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ θέλησε, όπως δηλώνει, να δημιουργήσει ένα έργο που να αντανακλά στη δομή του την προσωπικότητα του Ramanujan, ενώ όσοι το έχουν δει, αναφέρονται στο συναρπαστικό ταξίδι ανακάλυψης μιας ιδιοφυΐας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις