Η Χιροσίμα αδιάψευστος μάρτυρας του πυρηνικού εφιάλτη, 68 χρόνια μετά

Η Ιαπωνία τίμησε τη συμπλήρωση 68 ετών από την ρίψη της πρώτης πυρηνικής βόμβας στη Χιροσίμα, η οποία μαζί με το Ναγκασάκι τρεις ημέρες αργότερα προκάλεσε την άμεση παράδοση του Τόκιο αλλά έδειξε στην υφήλιο το πρόσωπο του πυρηνικού εφιάλτη.

Με νωπές ακόμη τις μνήμες από την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, οι ομιλίες στην κεντρική τελετή στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα υπογράμμισαν τη σημασία γρήγορων αποφάσεων για την αποκατάσταση όσων έχουν πληγεί και την ανάπτυξη μίας «λογικής ενεργειακής πολιτικής που θα βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια».
Πανό για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων στήθηκαν, λόγω της ημέρας, και στο Τείχος της Ειρήνης στο Παρίσι.

Περίπου 50.000 άνθρωποι έδωσαν το «παρών» στη λιτή τελετή στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα, τηρώντας ενός λεπτού σιγή ακριβώς στις 08:15, οπότε και το Αμερικανό Enola Gay έριξε στις 6 Αυγούστου του 1945 τη βόμβα πάνω από την πόλη.

Ανάμεσά τους αρκετοί «χιμπακούσα», επιζώντες της καταστροφής, που έκαψαν θυμίαμα και προσευχήθηκαν για εκείνους που έχασαν. Ο μέσος όρος ηλικίας των «χιμπακούσα» είναι 79.
Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε τόνισε πως η Ιαπωνία έχει το υπέρτατο καθήκον, ως η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει δεχθεί πυρηνική επίθεση, να παλέψει για εξάλειψη των πυρηνικών όπλων ανά την υφήλιο. Στην ομιλία του πάντως, ο Άμπε δεν αναφέρθηκε στο δίλημμα για την ενεργειακή αξιοποίηση της πυρηνικής τεχνολογίας, το οποίο ήρθε με τραγικό τρόπο ξανά στην επιφάνεια μετά τη Φουκουσίμα.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε όμως ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι. «Αυτό το καλοκαίρι, η Ιαπωνία ακόμη υποφέρει από τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού και του πυρηνικού δυστυχήματος» είπε.
«Ο κόσμος της Χιροσίμα γνωρίζει καλά τη δοκιμασία της αποκατάστασης, και καλούμε την εθνική κυβέρνηση να καταρτίσει και να εφαρμόσει γρήγορα μία υπεύθυνη ενεργειακή πολιτική που θα βάζει σε πρώτη προτεραιότητα τη ζωή και την περιουσία των ανθρώπων» τόνισε.

            

Πηγή: in.gr με πληροφορίες από Associated Press


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις