Προειδοποίηση για λιώσιμο των παγετώνων του Καναδά


Οι παγετώνες στο καναδικό κομμάτι της Αρκτικής θα συρρικνωθούν κατά 20% στη διάρκεια του αιώνα που διανύουμε, προέβλεψαν επιστήμονες από ερευνητικά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ολλανδίας, προειδοποιώντας ότι η εξέλιξη θα δυσχεράνει περαιτέρω την ανάσχεση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters, εάν οι προβλέψεις για το Καναδικό Αρκτικό Αρχιπέλαγος επαληθευτούν, η στάθμη των υδάτων παγκοσμίως θα ανεβεί κατά 3,5 εκατοστά – μια άνοδος μικρότερη από αυτήν που αναμένεται να προκαλέσει η τήξη των πάγων σε Γροιλανδία και Ανταρκτική.

Ωστόσο, «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό τμήμα της γης, όπου ήδη έχουν παρατηρηθεί πολλές μεταβολές», όπως δήλωσε στο BBC ο βασικός συντάκτης της έκθεσης Γιαν Λένερτς από το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. «Είναι ακόμη πιο σημαντικό να συζητήσουμε το θέμα γιατί έχει επισκιαστεί κάπως από όλες αυτές τις ειδήσεις γύρω από τη Γροιλανδία και την Ανταρκτική.»
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μέχρι στιγμής δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι πάγοι του Καναδικού Αρχιπελάγους ήδη λιώνουν με ταχείς ρυθμούς, χάνοντας περίπου 70 δισ. τόνους πάγου το χρόνο, κατά την τελευταία δεκαετία.Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο για να προβλέψουν με ποιον τρόπο θα αντιδράσουν οι παγετώνες στις μελλοντικές κλιματικές μεταβολές. Διοχέτευσαν σε αυτό δεδομένα για την τήξη που έχει παρατηρηθεί την τελευταία δεκαετία στο Αρκτικό Αρχιπέλαγος, το οποίο περιλαμβάνει χιλιάδες νησιά, καθώς και δεδομένα γύρω από τα διάφορα σενάρια ανόδου της θερμοκρασίας που έχουν διατυπωθεί.
Τα αποτελέσματα μόνο καθησυχαστικά δεν ήταν. «Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση δεν εξελίσσεται και τόσο γρήγορα, είναι και πάλι πολύ πιθανό ο πάγος να λιώσει με ανησυχητικούς ρυθμούς», αναφέρει σε ανακοίνωση ο Λένερτς. «Οι πιθανότητες [ο πάγος] να αναπτυχθεί και πάλι είναι πάρα πολύ λίγες.»
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μέχρι στιγμής δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι πάγοι του Καναδικού Αρχιπελάγους ήδη λιώνουν με ταχείς ρυθμούς, χάνοντας περίπου 70 δισ. τόνους πάγου το χρόνο, κατά την τελευταία δεκαετία. Οι επιστήμονες λένε ότι, εάν η παγκόσμια θερμοκρασία ανεβεί κατά 3 βαθμούς έως τα τέλη του αιώνα, η άνοδος θα είναι υπερδιπλάσια στην περιοχή του Καναδικού Αρκτικού Αρχιπελάγους λόγω των μηχανισμών ανάδρασης και για το λόγο αυτό προβλέπουν την απώλεια έως και του ενός πέμπτου των παγετώνων.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις