Ακούστε την «πρωτοφανή» ηχογράφηση από το μετέωρο στα Ουράλια

Τα κύματα υποήχων που προκάλεσε η πτώση του μετεώρου στα Ουράλια την περασμένη εβδομάδα ήταν τα ισχυρότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ στη γήινη ατμόσφαιρα, ανακοίνωσε ο οργανισμός που συνέλεξε τα δεδομένα από σταθμούς μέτρησης σε όλο τον κόσμο.
Τα ηχητικά κύματα της μετεωρικής πτώσης είχαν συχνότητα γύρω στα 10 Hertz, πολύ κάτω από το όριο της ανθρώπινης ακοής. Για να γίνει ακουστό, το σήμα φιλτραρίστηκε και επιταχύνθηκε κατά 135 φορές.
Ο απόκοσμος ήχος καταγράφηκε από 17 σταθμούς του Οργανισμού για τη Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO), ο οποίος επαγρυπνεί για ενδεχόμενες πυρηνικές εκρήξεις παγκοσμίως (και κατέγραψε την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας). Οι υπόηχοι έφτασαν μάλιστα μέχρι τον σταθμό της Ανταρκτικής, περίπου 15.000 χιλιόμετρα από την περιοχή των Ουραλίων όπου εξερράγη το μετέωρο.

Ρεκόρ έντασης

«Μπορούμε να καταλάβουμε ότι δεν επρόκειτο για έκρηξη σε σταθερό σημείο επειδή μπορούμε να δούμε την αλλαγή της κατεύθυνσης καθώς το μετέωρο κινείται προς τη Γη» αναφέρει ο Πιερίκ Μιάλ, ειδικός του CTBTO σε θέματα ακουστικής ανάλυσης.
«Δεν επρόκειτο για μεμονωμένη έκρηξη, [το μετέωρο] καίγεται και ταξιδεύει ταχύτερα από τον ήχο. Αυτό μας επέτρεψε να το ξεχωρίσουμε από τεχνητές εκρήξεις σε ορυχεία και ηφαιστειακές εκρήξεις» εξηγεί.
Μέχρι σήμερα, προσθέτει η ανακοίνωση, το ρεκόρ έντασης υποήχων στην ατμόσφαιρα κατείχε ένα μετέωρο που έπεσε στο Σουλαουέσι της Ινδονησίας το 2009. Η ανάλυση των δεδομένων από τα Ουράλια θα συνεχιστεί τώρα προκειμένου να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η πορεία και το μέγεθος του αντικειμένου, το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν ένας χονδρίτης, δηλαδή αστεροειδής από πετρώματα και όχι από συμπαγές μέταλλο.
Η NASA εκτίμησε το μέγεθός του στα 17 μέτρα διάμετρο, ενώ η ενέργεια που απελευθέρωσε υπολογίζεται στους 300 κιλοτόνους, σχεδόν 20 φορές περισσότερη από ό,τι στην πυρηνική βόμβα της Χιροσίμα.
                

Πηγή: Βήμα BBC
https://www.youtube.com/watch?v=H-8ij80vs1E&feature=youtu.be

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις