Ανθρώπινη κλωνοποίηση μέχρι το 2060;

Ο Σερ Γκούρντον σε διαλέξεις του συχνά θέτει το ερώτημα στο κοινό για το αν θα επέτρεπαν σε γονείς αποθανόντων παιδιών (που δεν έχουν τη δυνατότητα να τεκνοποιήσουν πια) να κλωνοποιήσουν το πρώτο τους παιδί, με την προϋπόθεση ότι η διαδικασία θα ήταν ασφαλής και επιτυχημένη. Σύμφωνα με τον Γκούρντον, κατά μέσο όρο το 60 τοις εκατό του κοινού αποκρίνεται θετικά.
Βρετανός επιστήμονας, του οποίου το ερευνητικό έργο οδήγησε στην κλωνοποίηση της διάσημης Ντόλυ το 1996, ισχυρίζεται ότι η ανθρώπινη κλωνοποίηση μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

Ο βιολόγος Σερ Τζον Γκούρντον τιμήθηκε πρόσφατα με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για το έργο του τις δεκαετίες του '50 και '60, όταν και τα πειράματά του πάνω σε βατράχους άνοιξαν το δρόμο για την κλωνοποίηση θηλαστικών, με πρώτη το πρόβατο Ντόλυ το 1996 στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Όσο για τα πολύπλευρα ηθικά ζητήματα που αναπόφευκτα θα προκύψουν από μία ανθρώπινη κλωνοποίηση, ο Σερ Γκούρντον πιστεύει ότι θα ξεπεραστούν από τη στιγμή που η τεχνική αυτή γίνει ιατρικώς χρήσιμη, όπως έγινε στο παρελθόν και με άλλες αμφιλεγόμενες μεθόδους.

Ο 79χρονος απόφοιτος του γνωστού κολλεγίου Ήτον επιχειρηματολόγησε ότι η ανθρώπινη κλωνοποίηση πρακτικά σημαίνει την δημιουργία ενός πανομοιότυπου διδύμου, και επομένως «την αντιγραφή κάποιου ατόμου που έχει ήδη δημιουργήσει η φύση». Ο Γκούρντον εξήγησε στο ραδιόφωνο του BBC ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση, που είχε επίσης αντιμετωπιστεί με μεγάλη καχυποψία όταν διατυπώθηκε σαν θεωρία, έγινε αποδεκτή στο ευρύ κοινό μετά τη γέννηση της Λουίζ Μπράουν το 1978, του πρώτου «παιδιού του σωλήνα». Από τότε χιλιάδες ζευγάρια σε όλο τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία την τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Στις δημόσιες διαλέξεις του στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Καίμπριτζ και αλλού, ο Σερ Γκούρντον συχνά θέτει το ερώτημα στο κοινό για το αν θα επέτρεπαν σε γονείς αποθανόντων παιδιών (που δεν έχουν τη δυνατότητα να τεκνοποιήσουν πια) να κλωνοποιήσουν το πρώτο τους παιδί, με την προϋπόθεση ότι η διαδικασία θα ήταν ασφαλής και επιτυχημένη. Σύμφωνα με τον Γκούρντον, κατά μέσο όρο το 60 τοις εκατό του κοινού αποκρίνεται θετικά.

Ο Σερ Γκούρντον πρόσθεσε ότι οι σύγχρονες κλωνοποιητικές μέθοδοι έχουν ανάγκη από σημαντικές βελτιώσεις, μιας και η πλειοψηφία των εμβρύων ζώων που κλωνοποιούνται σήμερα εμφανίζουν παραμορφώσεις. Μία αντίστοιχη διαδικασία πραγματοποιήθηκε και στο παρελθόν, όταν η βελτίωση των τεχνικών κλωνοποίησεων βατράχων του Σερ Γκούρντον οδήγησε στην επιτυχή κλωνοποίηση θηλαστικών.

Δεδομένων των παραπάνων στοιχείων, ο Γκούρντον επιμένει στη θέση του και τονίζει ότι οτιδήποτε μπορεί να βελτιώσει την ανθρώπινη υγεία και να απαλύνει τον πόνο της απώλειας θα πρέπει να γίνεται αποδεκτό από την κοινωνία.

Πηγή: Ναυτεμπορική  BBC Διαδίκτυο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις