Το Curiosity δεν βρήκε ακόμη μεθάνιο

Πριν από δύο μήνες το Curiosity είχε «ρουφήξει» αέρα από την ατμόσφαιρα του Άρη για να τον αναλύσει χημικά με τα υπερσύγχρονα όργανα που διαθέτει. Βασικός στόχος των επιστημόνων σε αυτό το σκέλος της έρευνας του ρομποτικού εξερευνητή ήταν ο εντοπισμός μεθανίου η ύπαρξη του οποίου συνδέεται και με την παρουσία ζωής.
Τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων δεν εντόπισαν ίχνη του αερίου αλλά οι οι επιτελείς της αποστολής αναφέρουν ότι αυτό δεν σημαίνει τίποτε και ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την ανεύρεση μεθανίου.
This picture shows a lab demonstration of the measurement chamber inside the Tunable Laser Spectrometer, an instrument that is part of the Sample Analysis at Mars investigation on NASA's Curiosity rover. Image Credit: NASA/JPL-Caltech

«Ολα είναι ανοικτά. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων δεν μας δίνουν μια οριστική απάντηση για την ύπαρξη ή μη μεθανίου στον Άρη. Δεν μπορούμε λοιπόν να πούμε ακόμη αν υπάρχει μεθάνιο και αν ναι ποια είναι η πιθανή πηγή προέλευσής του. Μείνετε όμως συντονισμένοι με την αποστολή. Η ιστορία του μεθανίου στον Άρη μόλις ξεκίνησε» δήλωσε ο Σουσίλ Ατρέγια, μέλος της ομάδας που ελέγχει το «πολυόργανο» SAM (Sample Analysis at Mars) το οποίο έχει αναπτυχθεί από τους ειδικούς της NASA για την αναζήτηση χημικών στοιχείων στον Κόκκινο Πλανήτη.


Πηγή: Βήμα NASA
http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/index.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις