Φέρτε πίσω το όνειρο της ψυχρής σύντηξης!

Το 1989 οι Stanley Pons και Martin Fleischmann έκαναν μια εντυπωσιακή ανακοίνωση που ,αν ήταν αληθής, θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο. Είπαν ότι είχαν επιτύχει πυρηνική σύντηξη σε θερμοκρασία δωματίου . Χρησιμοποίησαν για να την επιτύχουν μια απλή επιτραπέζια συσκευή και δήλωνα ότι κατασκεύασαν έτσι μια επαναστατική πηγή καθαρής ενέργειας δηλαδή ότι πέτυχαν την  "ψυχρή σύντηξη".

Δυστυχώς για τους χημικούς του  Πανεπιστήμιου της Γιούτα , αν και έγιναν πολλαπλές προσπάθειες επανάληψης του πειράματος, απέτυχαν όλες. Η ψυχρή σύντηξη θεωρήθηκε ότι δεν συνέβη και από εκείνη την περίοδο οι δύο επιστήμονες μπήκαν στο περιθώριο της επιστημονικής κοινότητας.


Ωστόσο, χωρίς μεγάλη δημοσιότητα, 20 χρόνια αργότερα, δύο από τις μεγαλύτερους επιστημονικούς  οργανισμούς του κόσμου, η NASA και το CERN, έχουν αναθεωρήσει τις απόψεις τους για το επίμαχο πείραμα παραγωγής ενέργειας

Ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός επιστημόνων υποψιάζονται ότι οι παρατηρήσεις των  Pons και Fleischmann  δεν ήταν  αποτέλεσμα σύντηξης  αλλά άλλων φυσικών διεργασιών. Μερικοί δε επιστήμονες είναι  συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι οι διαδικασίες αυτές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία άφθονων ποσοτήτων καθαρής ενέργειας.  

«Υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία που να λέει ότι πρέπει να εξετάσουμε αυτό το θέμα», λέει ο Joseph Zawodny, φυσικός στο Langley Research Center της NASA στη Βιρτζίνια.
Λέτε να υπάρχουν σύντομα εξελίξεις στο θέμα; Μακάρι!



Πηγή: Discover Magazine  Μετάφραση: Τίνα Νάντσου 
https://discovermagazine.com/2012/nov/27-big-idea-bring-back-the-cold-fusion-dream

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις