Δεν αποκλείεται να συνεχίζεται η διαρροή ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα

Το κτήριο του αντιδραστήρα 4. Η διάλυση του εργοστασίου και η απορρύπανση της περιοχής θα διαρκέσουν δεκαετίες.
Έπειτα από τη δημοσίευση μιας μελέτης στο περιοδικό Science, σύμφωνα με την οποία τα επίπεδα ραδιενέργειας στα ψάρια της Φουκουσίμα δεν έχουν υποχωρήσει, η διαχειρίστρια του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού παραδέχεται ότι η διαρροή στη θάλασσα δεν αποκλείεται να συνεχίζεται.
Σε ερώτηση για το εάν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί ότι η διαρροή έχει σταματήσει, εκπρόσωπος της εταιρείας Tepco απάντησε: «Η Tepco δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο με βεβαιότητα, ωστόσο έχουμε επιβεβαιώσει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας υποχωρούν τόσο στο θαλασσινό νερό όσο και στον πυθμένα γύρω από το εργοστάσιο».

Η δήλωση της εκπροσώπου έρχεται έπειτα από τη δημοσίευση μελέτης του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου του Γουντς Χολ στη Μαχασουσέτης, η οποία διαπίστωνε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν έχουν μειωθεί στα ψάρια που ζουν κοντά στον πυθμένα στην περιοχή της Φουκουσίμα.

Το γεγονός ότι τα επίπεδα καισίου-133 και καισίου-137 δεν έχουν υποχωρήσει μετά το καταστροφικό ατύχημα της 11ης Μαρτίου 2011 «υποδεικνύουν ότι συνεχίζεται η διαρροή καισίου στην τροφική αλυσίδα» έγραφε ο Δρ Κεν Μπούσλερ και οι συνεργάτες του.

Το ψάρεμα στα νερά της επαρχίας Φουκουσίμα παραμένει σήμερα απαγορευμένο, με εξαίρεση ορισμένα είδη όπως τα χταπόδια, τα οποία επιτρέπεται να πωλούνται αφού πρώτα ελεγχθούν.

Σημαντικές ποσότητες ραδιενεργών ισοτόπων κατέληξαν στη θάλασσα όταν χιλιάδες τόνοι θαλασσινού νερού ψεκάστηκαν στο εργοστάσιο για να μειωθεί η θερμοκρασία των πυρηνικών καυσίμων.

Η Tepco προχώρησε αργότερα στην κατασκευή ενός συστήματος για τη συλλογή του ραδιενεργού νερού πριν καταλήξει στη θάλασσα, όπως φαίνεται όμως υπάρχει πιθανότητα το σύστημα αυτό να μην είναι απόλυτα στεγανό.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις