Εκρηκτικό νήμα στον Ηλιο

Την εντυπωσιακή έκρηξη ενός ηλιακού νήματος που τινάζεται σαν μαστίγιο στο μήκος-ρεκόρ των 800.000 χλμ κατέγραψαν τα όργανα της NASA. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε στις αρχές του περασμένου μήνα, το σχετικό βίντεο όμως δόθηκε μόλις προχθές στη δημοσιότητα ενώ η επακόλουθη μαγνητική καταιγίδα αναμένεται να φθάσει σήμερα στη Γη.
Swirls of green and red appear in an aurora over Whitehorse, Yukon on the night of September 3, 2012 following a massive eruption on the solar surface
Φωτεινά νήματα

Τα ηλιακά νήματα είναι μάζες πλάσματος οι οποίες εκτείνονται από την επιφάνεια του Ηλίου, τη φωτόσφαιρα, προς το στέμμα των καυτών αερίων που περιβάλλει το άστρο μας. Συγκρατούνται από μαγνητικές δυνάμεις και είναι ορατά σαν φωτεινές «θηλιές» που προεξέχουν προς τον ουρανό.

«Όταν τα κοιτάζουμε από πάνω φαίνονται σκούρα, επειδή τα αέριά τους είναι ψυχρότερα σε σχέση με τη φωτόσφαιρα από κάτω τους, όταν όμως βλέπουμε ένα νήμα σε προφίλ με φόντο τον σκούρο ουρανό φαίνεται σαν ένας γιγαντιαίος λαμπερός βρόγχος» εξηγεί ο Ντέιβιντ Χάθαγουεϊ, ηλιακός φυσικός του Διαστημικού Κέντρου Μάρσαλ της NASA.

Τα νήματα του είδους μπορεί να καταρρεύσουν αν σημειωθούν μεταβολές στα μαγνητικά πεδία που τα περιβάλλουν, προκαλώντας τις λεγόμενες εκρήξεις Χάιντερ (η ονομασία προέρχεται από τον Τσαρλς Χάιντερ ο οποίος δημοσίευσε τις πρώτες μελέτες του φαινομένου το 1967).

Η έκρηξη-μαστίγιο του Αυγούστου

Μια τέτοια έκρηξη, η οποία κάνει ένα γιγαντιαίο ηλιακό νήμα να τινάζεται σαν την «ουρά» ενός μαστιγίου από τη φωτόσφαιρα, μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (Solar Dynamics Observatory – SDO) της NASA.

Το βίντεο «συμπυκνώνει» τρεις ώρες ηλιακής δραστηριότητας που καταγράφηκαν από τις 6 ως τις 8 Αυγούστου. Το ηλιακό νήμα, το οποίο φθάνει περίπου το μήκος των 800.000 χλμ και είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν παρατηρηθεί, φαίνεται σαν σκούρα λωρίδα ενώ η έκρηξη απεικονίζεται σε όλη της τη λεπτομέρεια και σε εκδοχή UV. «Προς το τέλος» σημειώνει η NASA «ένα τμήμα του νήματος φαίνεται να κόβεται, όμως το βασικό μήκος και το σχήμα του παρέμειναν ανέπαφα».

Τα επακόλουθα της ηλιακής έκρηξης αναμένεται να φθάσουν στη Γη σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου. Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) εξέδωσε πρόβλεψη για μικρής ως μέτριας έντασης μαγνητική καταιγίδα η οποία θα φέρει το σέλας σε διάφορα σημεία του ουρανού της Βόρειας Αμερικής.

Πηγή: Βήμα
 http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2198626/The-breathtaking-new-images-violence-solar-flare--aurora-created-earth.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις