Γιαπωνέζοι επιστήμονες παρασκεύασαν νέο χημικό στοιχείο

Το ουνούντριο αποτελείται από 113 πρωτόνια στον πυρήνα του και όπως άλλα είκοσι συνθετικά χημικά στοιχεία δεν μπορεί να απαντηθεί στη φύση αλλά μόνο σε συνθήκες εργαστηρίου. (Πηγή: RIKEN Nishina).
Tο περιβόητο στοιχείο 113 του περιοδικού πίνακα παρασκευάστηκε στο εργαστήριο RIKEN Nishina της Ιαπωνίας μετά από πολυετείς προσπάθειες. Μικρός αριθμός ατόμων του ουνούντριου ή ununtrium είχε παρασκευαστεί το 2004 και το 2007 από την ίδια ομάδα υπό τον δρ. Κοσούκε Μορίτα και από τη ρωσική ομάδα Dubna αντίστοιχα, αλλά η αρμόδια επιτροπή των IUPAC/IUPAP απεφάνθη το 2011 ότι δεν πληρούσαν τα απαραίτητα κριτήρια ώστε να θεωρηθεί έγκυρη η ανακάλυψη.

Το ουνούντριο αποτελείται από 113 πρωτόνια στον πυρήνα του και όπως άλλα είκοσι συνθετικά χημικά στοιχεία δεν μπορεί να απαντηθεί στη φύση αλλά μόνο σε συνθήκες εργαστηρίου. Το βαρύτερο χημικό στοιχείο που έχει παρασκευαστεί είναι το ununoctium με 118 πρωτόνια που όπως και τα υπόλοιπα είχε χρόνο ζωής ελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου, αλλά το ουνούντριο είχε αποδειχθεί αισθητά πιο δύσκολο να δημιουργηθεί. Ο επιστημονικός στόχος πίσω από τέτοια πειράματα δεν είναι μόνο η δημιουργία νέων μορφών ύλης αλλά και η εις βάθος κατανόηση των υποατομικών δυνάμεων και του πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Searching for Element 113: Using a custom-built gas-filled recoil ion separator (GARIS) coupled to a position-sensitive semiconductor, Japanese researchers claim they've found evidence of an isotope of the 113th element on the periodic table.  RIKEN

Για να συνθέσουν το στοιχείο 113 οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν επιταχυντή σωματιδίων με τον οποίο έφεραν σε σύγκρουση πυρήνες υδραργύρου (30 πρωτόνια) και βισμουθίου (83 πρωτόνια). Το νεοσχηματισμένο ουνούντριο στη συνέχεια ξεκίνησε να εκπέμπει σωματίδια άλφα, αποτελούμενα από δύο πρωτόνια και δύο ηλεκτρόνια, και έτσι μετατράπηκε κατά σειρά σε σωματίδιο 111, 109, 107, 105, 103 και τελικά στο επίσης τεχνητό μεντελεγέβιο (101). Αυτό το τελευταίο στάδιο ήταν που προσέφερε την οριστική απόδειξη της ανακάλυψης, και έδωσε την ιστορική ευκαιρία στην Ιαπωνία να γίνει η πρώτη ασιατική χώρα που θα ονομάσει ένα νέο στοιχείο.
Στο παρελθόν και από το 1940 όταν και δημιουργήθηκε το πρώτο τεχνητό χημικό στοιχείο, μόνο επιστήμονες από τις ΗΠΑ, Ρωσία και Γερμανία είχαν αυτό το προνόμιο. Τα δύο πιθανά ονόματα είναι τα japonium και rikenium, από το όνομα της Ιαπωνίας και του ερευνητικού κέντρου του δρ. Μορίτα αντίστοιχα. Η ρωσική ομάδα Dubna που δεν κατάφερε να παρασκευάσει το στοιχείο πρώτη, είχε προτείνει την ονομασία becquerelium προς τιμήν του Γάλλου φυσικού Henri Becquerel.
Η επόμενη πρόκληση του εργαστηρίου σύμφωνα με τον δρ. Μορίτα είναι η περιοχή από το στοιχείο 119 και έπειτα, όπου θα αντιμετωπίσει ανταγωνισμό από ερευνητικές ομάδες με βάση τις Γερμανία, ΗΠΑ και Ρωσία.
Decay Chain of Element 113 Superheavy element 113 decays to the following daughter isotopes: Roentgenium-274; Meitnerium-270; Bohrium-266; Dubnium-262; Lawrencium-258; and Mendelevium-254. RIKEN

Πηγή: Ναυτεμπορική
 http://www.popsci.com/science/article/2012-09/japanese-team-claims-discovery-elusive-element-113-and-may-get-name-it

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις