Φόρος τιμής στον Tesla

Πολλοί τον θεωρούν έναν πραγματικό «ηλεκτρικό μάγο» της σύγχρονης εποχής: ο Νικολά Τέσλα αποτέλεσε μία από τις πλέον ταλαντούχες και συνάμα αινιγματικές φιγούρες των τελών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, χάρη στη δουλειά του πάνω στον ηλεκτρομαγνητισμό, το εναλλασσόμενο ρεύμα, τις άπειρες εφευρέσεις του και την αντιπαράθεση με το άλλο μεγάλο όνομα του χώρου, τον Τόμας Έντισον.
Αν και αποτέλεσε αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά της «τεχνολογικής άνοιξης», είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι δεν τον γνωρίζουν ως αυτό που ήταν - ένας ιδιοφυής επιστήμονας και εφευρέτης- αλλά ως μία γοητευτική μεν, παράξενη δε φιγούρα με μυστηριώδη ενδιαφέροντα.

Αυτό προσπαθεί να αλλάξει το πρόσφατο κύμα ενδιαφέροντος για τον Σερβοαμερικανό εφευρέτη, που, τροφοδοτούμενο από σελίδες συγκέντρωσης χρηματοδότησης όπως το Kickstarter και το IndieGoGo, αποσκοπεί στο να προβάλει την κληρονομιά του Νικολά Τέσλα στο ευρύ κοινό.
Ο Τέσλα είχε κατασκευάσει το 1905 στο Σόρχαμ έναν πύργο ύψους 57 μέτρων, ευελπιστώντας στην κατασκευή ενός σταθμού ασύρματης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Γουίλ Κάσεν από το Λος Aντζελες, μηχανικός και επιχειρηματίας, αποτελούσε από παλιά θαυμαστή του Νικολά Τέσλα, καθώς επρόκειτο για μία προσωπικότητα που τον ενέπνεε. Ως φόρο τιμής προς τον μεγάλο εφευρέτη, ξεκίνησε το project «Electricity: The Story and Life of Nikola Tesla», ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ το οποίο θα περιλαμβάνει αναπαραστάσεις γεγονότων από ηθοποιούς, συνεντεύξεις και αυθεντικό κινηματογραφικό υλικό. Για να χρηματοδοτήσει το έργο του, ο Κάσεν στράφηκε στο Kickstarter. Το ντοκιμαντέρ έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ανθρώπων της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Ο Κάσεν δεν είναι ο μόνος θαυμαστής του Νικολά Τέσλα που αποφάσισε να τιμήσει τον μεγάλο εφευρέτη: σε μία εντυπωσιακή πρωτοβουλία, η ιστοσελίδα The Oatmeal συγκέντρωσε το εντυπωσιακό ποσό των 900.000 δολαρίων για λογαριασμό του Tesla Science Centrer, μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, μέσα σε 39 ημέρες με στόχο την ανέγερση ενός μουσείου αφιερωμένου στον Τέσλα στο χώρο του παλιού του εργαστηρίου στο Σόρχαμ της Νέας Υόρκης. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη, καθώς πάνω από 21.000 χρήστες του Ίντερνετ προέβησαν σε δωρεές. Σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση από την πολιτεία της Νέας Υόρκης, το Oatmeal έχει συγκεντρώσει περίπου 1,7 εκατομμύρια δολάρια για να επιτύχει το στόχο του.

Ο Τέσλα είχε κατασκευάσει το 1905 στο Σόρχαμ έναν πύργο ύψους 57 μέτρων, ευελπιστώντας στην κατασκευή ενός σταθμού ασύρματης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, σχεδόν έναν αιώνα πριν το wi - fi και τις άλλες ασύρματες τεχνολογίες που σήμερα αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής. Ωστόσο, οι επενδυτές αποσύρθηκαν και ο πύργος κατεδαφίστηκε.

Η φιγούρα του Νικολά Τέσλα έχει κάνει το «πέρασμά της» και από τον κινηματογράφο: τον Σερβοαμερικανό εφευρέτη ενσάρκωσε ο Ντέιβιντ Μπάουι στο «The Prestige», ενώ έχουν κυκλοφορήσει φήμες για μία επερχόμενη παραγωγή υψηλού budget, το «Tesla: Ruler of the World», στην οποία, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ενδεχομένως να συμμετέχει και ο τελευταίος «Μπάτμαν», Κρίστιαν Μπέιλ.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις