Θα μεταναστεύσει ο άνθρωπος στον Άρη;

Τους πανηγυρισμούς για την έκβαση της αποστολής διαδέχτηκαν οι εικασίες σχετικά με το μέλλον της επιχείρησης. Υπάρχει ζωή στον Άρη; Πότε θα μπορέσουμε να χτίσουμε τα πρώτα σπίτια και να μεταναστεύσουμε στο γειτονικό μας πλανήτη;
Πρόκειται για ερωτήματα που πάνω από έναν αιώνα απασχολούν τους επιστήμονες και συναρπάζουν τους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας. Ο «ερυθρός πλανήτης», όπως συνηθίζουν να αναφέρονται σε αυτόν, ήταν ανέκαθεν στο επίκεντρο. Ένας λόγος γι’ αυτό είναι και το χρώμα του. Μία ενδεχόμενη ύπαρξη ζωής όμως γοητεύει όμως, όχι μόνο τους αναγνώστες και θεατές έργων επιστημονικής φαντασίας, αλλά και την επιστημονική κοινότητα.

Αφιλόξενος πλανήτης για τον άνθρωπο

Για το Γιόχαν Ντίτριχ Βόρνερ, πρόεδρο του γερμανικού αεροδιαστημικού κέντρου με έδρα τη Βόννη, το ερώτημα για μία ενδεχόμενη μετανάστευση στον Άρη δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμη θετικά. «Στις συνθήκες εκεί δεν είναι σε θέση να επιβιώσει κανένας ανθρώπινος οργανισμός δίχως διαστημικό σκάφανδρο, το οποίο να ανεφοδιάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τη Γη», υπογραμμίζει ο Βόρνερ σε συνέντευξή του στη DW.

Αυτό που προέχει είναι άλλωστε η εξερεύνηση του ίδιου του πλανήτη. Τα αποτελέσματα αυτής θα είναι σε θέση να φανούν επικερδή στη Γη και τις έρευνες που πραγματοποιούνται σχετικά με την κατανόηση του σύμπαντος.

Πάντα στο επίκεντρο

Το Curiosity δεν ήταν βέβαια η πρώτη απόπειρα προσέγγισης του Άρη. Στο παρελθόν πραγματοποιήθηκαν αρκετές αποστολές, με το ζενίθ αυτών να τοποθετείται στην ψυχροπολεμική περίοδο της δεκαετίας του 1960. Το Άρης Εξπρές, που παρακολουθεί εδώ και σχεδόν μία δεκαετία την επιφάνεια του πλανήτη μέσω μίας κάμερας υψηλής ανάλυσης μας έχει προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την εδαφολογία και την ατμόσφαιρά του. «Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως είναι το κατά πόσο υπάρχει οποιασδήποτε μορφής ζωή, όπως την ορίζουμε στη Γη. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ερώτημα το οποίο θα προσπαθήσει να απαντήσει το Curiosity», επισημαίνει ο Γ. Ν. Βόρνερ.

Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες κατάκτησης του Άρη τα τελευταία 50 χρόνια, ο Γερμανός επιστήμονας εξηγεί ότι αρχικά ο στόχος ήταν βέβαια μία πετυχημένη πτήση και μία ομαλή προσεδάφιση, πράγμα όχι ιδιαίτερα εύκολο. Στη συνέχεια ήρθε η εξερεύνηση του ίδιου του πλανήτη. «Στοιχεία που αναμένεται να αποκομίσουν οι επιστήμονες στο άμεσο μέλλον από το Curiosity αφορούν για παράδειγμα στην ένταση της ακτινοβολίας. Αυτό βέβαια θα μπορέσει στη συνέχεια να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη», σημειώνει.

«Η περιέργεια είναι αναπόσπαστο στοιχείο της γήινης ταυτότητάς μας», σημειώνει τέλος ο Βόρνερ «πράγμα που σίγουρα θα οδηγήσει κάποια στιγμή σε μία επανδρωμένη αποστολή προς τον Άρη. Αλλά γι’ αυτό μπορούμε να κάνουμε ακόμη μόνο υποθέσεις. Κάποιες από αυτές την τοποθετούν ανάμεσα στο 2030 και 2040. Το μόνο σίγουρο είναι όμως ότι προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμη η τεχνολογία για μία ανάλογη, επανδρωμένη επιχείρηση».

Πηγή: Σκάι
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις