Eφτιαξαν «ηλεκτρικό» τζελ

Postdoctoral fellow Guihua Yu, Associate Professor Zhenan Bao and visiting scholar Lijia Pan examine the hydrogel made in the Bao lab. (Credit: Linda A. Cicero / Stanford News Service)
Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα τζελ που είναι ηλεκτρικά αγώγιμο και έχει πλήθος εφαρμογών. Πρόκειται για ένα αγώγιμο υδροτζέλ που έχει ηλεκτρικές ιδιότητες ανάλογες με αυτές ενός μετάλλου ή ενός ημιαγωγού. Το Jell-O (όπως το ονόμασαν οι ερευνητές) έχει «συμπεριφορά» παρόμοια με εκείνη βιολογικών ιστών.

Ψέκασε το

Το τζελ δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και αποτελείται από ανιλίνη (αμινοβενζόλιο) και φυτικό οξύ που υπάρχει στους ιστούς των φυτών. «Το τζελ αποτελείται από συστατικά που είναι εμπορικά διαθέσιμα και το μόνο που χρειάζεται είναι να τα ρίξουμε σε ένα διάλυμα νερού» αναφέρει ο Ζενάν Μπάο, μέλος της ερευνητικής ομάδας

Επειδή το τζελ αυτό δεν στερεοποιείται μέχρι να ακουμπήσει πάνω σε μια επιφάνεια η τοποθέτηση του μπορεί να γίνει μέσω συσκευών ψεκασμού (σπρέι, εκτυπωτές ψεκασμού -inkjet). και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανάμεσα στα άλλα για την κατασκευή βιο-αισθητήρων ή προηγμένων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας όπως παραδείγματος χάριν, κυψελών βιο-καυσίμου . Οι ιδιότητες του Jell-O επιτρέπουν σε βιολογικά συστήματα να συνδέονται με ηλεκτρονικά μέσα. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proccedings of the National Academy of Sciences».

Πηγή: Βήμα 
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/07/120704182543.htm

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις