Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για αποστολές στη Σελήνη

Οι ασιατικές διαστημικές δυνάμεις έχουν επιδοθεί σε έναν ανεπίσημο αγώνα δρόμου για το φεγγάρι, σε μία μικρή επανάληψη της διαστημικής διαμάχης Αμερικής και Σοβιετικής Ένωσης κατά τη δεκαετία του 60 και 70.
Τo ενδιαφέρον για την περαιτέρω εξερεύνηση της Σελήνης έχει αναθερμανθεί σημαντικά, με την Ιαπωνία να προστίθεται στις χώρες που έχουν στρέψει την προσοχή τους φεγγάρι. Κατά τη διάρκεια του 39ου συνεδρίου διαστημικής έρευνας COSPAR στην Ινδία, η ιαπωνική υπηρεσία διαστήματος JAXA ανακοίνωσε την πρόθεσή της να στείλει στα επόμενα πέντε χρόνια μια νέα αποστολή στη Σελήνη. Η αποστολή SELENE-2 θα αποτελείται από δύο μέρη, ένα δορυφόρο σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, κι ένα τμήμα που θα προσγειωθεί στην επιφάνεια της Σελήνης και θα περιλαμβάνει ένα μικρό όχημα. Ο δορυφόρος θα ζυγίζει 700 κιλά, ενώ το τμήμα που θα προσεληνωθεί θα ζυγίζει περίπου ένα τόνο, με το όχημα να μην υπερβαίνει τα 100 κιλά. Στην αποστολή θα συνεισφέρει και επιστημονικά όργανα η Νότια Κορέα, η οποία έχει κι εκείνη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη Σελήνη, με το διαστημικό της χρονοδιάγραμμα να έχει προγραμματίσει την αποστολή ενός κορεατικού δορυφόρου στο φεγγάρι μέχρι το 2023.

Το 2007, η JAXA είχε εκτοξεύσει με επιτυχία το δορυφόρο SELENE-1, που είχε και το ψευδώνυμο Kaguya, το όνομα της μυθικής πριγκίπισσας του φεγγαριού στην ιαπωνική παράδοση, το οποίο είχε παραμείνει σε τροχιά για δύο χρόνια πριν συντριβεί ελεγχόμενα στην επιφάνεια της Σελήνης το 2009. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του εκτέλεσε ακριβείς μετρήσεις του βαρυτικού πεδίου της Σελήνης, ερεύνησε τη γεωλογία της, και έστειλε εντυπωσιακές εικόνες, με πιο χαρακτηριστικό ένα βίντεο που έδειχνε πως φαίνεται η ανατολή της Γης από το φεγγάρι.

Η ιαπωνική υπηρεσία εξέφρασε και την ελπίδα να αποσταλεί στο μέλλον και μία επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι με ιαπωνική συμμετοχή, ένα εγχείρημα όμως που θα απαιτούσε τη συνεργασία με τη NASA, καθώς η Ιαπωνία δεν διαθέτει προς το παρόν την απαραίτητη τεχνογνωσία. Η ΝASA από την πλευρά της, έχει κι εκείνη εκδηλώσει ενδιαφέρον για επιστροφή στο φεγγάρι, στα πλαίσια της ανανεωμένης αμερικανικής πολιτικής για το διάστημα που προβλέπουν επανδρωμένες πτήσεις πέρα από τις χαμηλές γήινες τροχιές, είτε στη Σελήνη είτε σε κοντινούς αστεροειδείς.

Οι ασιατικές διαστημικές δυνάμεις έχουν επιδοθεί σε έναν ανεπίσημο αγώνα δρόμου για το φεγγάρι, σε μία μικρή επανάληψη της διαστημικής διαμάχης Αμερικής και Σοβιετικής Ένωσης κατά τη δεκαετία του 60 και 70. Στο ίδιο συνέδριο, η Κίνα και η Ινδία ανακοίνωσαν κι εκείνες τα σχέδια τους για την εξερεύνηση της Σελήνης, με την Κίνα να σχεδιάζει να εκτοξεύσει την αποστολή Chang'e 3 ήδη εντός του 2013, και την Ινδία να ετοιμάζει το σκάφος Chandrayaan 2 για το 2014. Η Κίνα έχει επίσης εκδηλώσει την πρόθεσή της για κατασκευή διαστημικής βάσης στο φεγγάρι, έπειτα από την ολοκλήρωση του διαστημικού της σταθμού σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Στον άτυπο αυτό αγώνα συμμετέχει και η Ευρώπη, καθώς η ESA προγραμματίζει για το 2018 την αποστολή Lunar Lander, στην οποία θα δοκιμαστούν κρίσιμες τεχνολογίες προσεδάφισης αλλά και ρομποτικής εξερεύνησης.

Πηγή: Ναυτεμπορική
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις