Μετρήστε την κλίση της Γης στο Θερινό Ηλιοστάσιο!

Κάθε χρόνο, υπάρχουν δύο ξεχωριστές ημέρες, όπου κάθε σημείο της Γης λαμβάνει το ίδιο ποσό ηλιακής ακτινοβολίας για 12 ώρες  αφού υπάρχει ίση κατανομή μεταξύ ημέρας και νύχτας: στις ισημερίες!



Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο, συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν. Αυτό ισοδυναμεί με τον Ήλιο να βρίσκεται στο βορειότερο ή στο νοτιότερο σημείο του ουρανού που βρίσκεται ποτέ το μεσημέρι, όπως εμφανίζεται σε εμάς πάνω στην επιφάνεια της Γης.
Η περιστροφή της Γής γύρω από τον Ήλιο

Η 22 Ιουνίου, ονομάζεται θερινό τροπικό σημείο ή απλά θερινή τροπή, επειδή ο Ήλιος τρέπεται  προς τον ισημερινό, και από την ημέρα αυτή αρχίζει το καλοκαίρι.  Επειδή μάλιστα για μερικές ημέρες πριν και μετά τη θερινή τροπή ο ήλιος φαίνεται να αργοστέκεται πάνω στην εκλειπτική σαν να είναι έτοιμος να σταματήσει, το θερινό τροπικό σημείο ονομάζεται επίσης και θερινό ηλιοστάσιο.
Θερινή ισημερία
 
Όπως όλα τα γνωστά ουράνια σώματα τα οποία περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο λόγω της βαρύτητας, η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο. Αλλά σε αυτές τις δύο ημέρες της ισημερίας ο άξονας περιστροφής της Γης κάνει μια γωνία 90 ° με την νοητή γραμμή που συνδέει τη Γη με τον Ήλιο.
Με αυτήν την απλή κατασκευή μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια το μήκος της σκιάς της ράβδου
Βοηθά τους υπολογισμούς μας αν το μήκος της ράβδου είναι ένα μέτρο.

Να λοιπόν η ευκαιρία για ένα ωραίο πείραμα σήμερα!
Το ορθογώνιο τρίγωνο που σχηματίζεται θα μας δώσει , υπολογίζοντας την κλίση το ζητούμενο.

Μετά τη θερινή τροπή, ο Ήλιος συνεχίζει να κατεβαίνει προς το Νότο, και στις 23 Σεπτεμβρίου φτάνει στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο, οπότε, όπως και στο εαρινό ισημερινό σημείο, έχουμε ίση μέρα και νύχτα:  ισημερία.  Αλλά η κάθοδος του Ήλιου συνεχίζεται, μέχρις ότου, στις 22 Δεκεμβρίου, φτάνει στο νοτιότερο σημείο της τροχιάς του που ονομάζεται χειμερινό τροπικό σημείο, ή απλά χειμερινή τροπή ή χειμερινό ηλιοστάσιο. Από την ημέρα αυτή αρχίζει ο Χειμώνας. Αλλά από κει κι  έπειτα ο Ήλιος σταματάει να κατέρχεται και ξαναρχίζει και πάλι να σκαρφαλώνει, κάθε μέρα όλο και πιο ψηλά.
Να και ένα βίντεο του BBC για το πείραμα. Μια δοκιμή θα μας πείσει!


Πηγή:
 http://tinanantsou.blogspot.gr/2012/06/blog-post_7659.html?utm_source=BP_recent
http://scienceblogs.com/startswithabang/2012/06/19/measure-the-tilt-of-the-earth-on-the-solstice-this-wednesday/



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις