Γενέθλια έχει σήμερα το Hubble. Γίνεται 22 ετών

Οι πύλες της δημιουργίας
Γενέθλια έχει σήμερα ο πατριάρχης των διαστημικών τηλεσκοπίων. Το Hubble συμπληρώνει 22 χρόνια ζωής και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εύχεται να συνεχίσει για αρκετό καιρό ακόμη να μας ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στο Σύμπαν.


Τα πρώτα διαστημικά μας «μάτια»

Ηταν 24 Απριλίου του 1990 όταν η NASA ανακοίνωσε ότι το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο εκτοξεύτηκε επιτυχώς. Οι εκτιμήσεις των ειδικών ανέφεραν ότι το Hubble θα είχε διάρκεια ζωής η οποία δεν θα ξεπερνούσε τα δέκα έτη. Όμως χάρις στις τακτικές επανδρωμένες αποστολές επισκευής και αναβάθμισης το Hubble όχι μόνο συνεχίζει να λειτουργεί αλλά βλέπει ακόμη πιο βαθιά και «καθαρά» μέσα στο Σύμπαν.
Η επιτυχημένη λειτουργία του Hubble οδήγησε τις διαστημικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο να κατασκευάσουν και να εκτοξεύσουν πλήθος διαστημικών τηλεσκοπίων δημιουργώντας ένα μικρό στόλο που καταγράφει συνεχώς όλα όσα συμβαίνουν στις κοντινότερες αλλά και πιο μακρινές διαστημικές περιοχές.

Βιογραφικό 

Εκτόξευση: 24 Απριλίου 1990
Βάρος: 11 τόνοι
Μήκος: 43.5 μέτρα
Θέση: 569 χλμ έξω από τη Γη
Τροχιά: Ολοκληρώνει μια περιστροφή της Γης σε 97 λεπτά
Ονομα: Πήρε το όνομα του από τον κορυφαίο αστρονόμο Εντουιν Χαμπλ που ανακάλυψε ότι το Σύμπαν επεκτείνεται βάζοντας τα θεμέλια για τη διατύπωση της θεωρίας της Μεγάλης Εκρηξης
Κόστος: Η κατασκευή και εκτόξευση του κόστισε 1,5 δις δολάρια
Εργασία: Το τηλεσκόπιο μεταδίδει κάθε εβδομάδα περί τα 120 GB δεδομένων ποσότητα που ισοδυναμεί με ένα ράφι γεμάτο βιβλία μήκους ενός χιλιομέτρου.


Η παραπάνω φωτογραφία είναι διασημότερη φωτογραφία που έχει τραβήξει το Hubble και αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» του τηλεσκοπίου. Πρόκειται για τις επονομαζόμενες «Πύλες της Δημιουργίας», γιγάντιες στήλες μοριακού υδρογόνου και σκόνης στο νεφέλωμα του Αετού. Οι στήλες είναι τόσο πυκνές, που τα αέρια στο εσωτερικό τους καταρρέουν βαρυτικά σχηματίζοντας νέα άστρα. Στην κορυφή της κάθε στήλης, νεαρά φωτεινά άστρα «εκτινάσσουν» με την ενεργητική τους ακτινοβολία ύλη χαμηλής πυκνότητας, αποκαλύπτοντας έτσι τα αστρικά μαιευτήρια που κρύβονταν από κάτω.

Πηγή: Βήμα NASA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις