Ραντεβού για το σούπερ τηλεσκόπιο


Στις 3 Απριλίου θα συναντηθούν στο Αμστερνταμ οι επιτελείς του SKA, ενός νέου σούπερ επίγειου τηλεσκοπίου, για να συζητήσουν τις τελικές λεπτομέρειες της κατασκευής του.   Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ένα (μονό) τηλεσκόπιο αλλά για ένα παρατηρητήριο που θα συνδυάζει την ισχύ χιλιάδων ραδιοτηλεσκοπίων.
Στην κατασκευή του συμμετέχουν 67 οργανισμοί και πανεπιστήμια  από 20 χώρες και, αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η κατασκευή της  εγκατάστασης θα ξεκινήσει το 2016 με τη Νότιο Αφρική και την Αυστραλία να είναι οι επικρατέστερες περιοχές για να την φιλοξενήσουν.



Το νέο τηλεσκόπιο

Το SKA θα αποτελείται από μια συστοιχία περίπου 3 χιλιάδων ραδιοτηλεσκοπίων διαμέτρου 15 μέτρων το καθένα. Τα τηλεσκόπια θα είναι τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο σε μια έκταση ίση με 200 γήπεδα ποδοσφαίρου. Το συνολικό άνοιγμά τους θα είναι ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο και γι αυτό το σούπερ τηλεσκόπιο που θα προκύψει τελικά έλαβε την ονομασία Square Kilometer Array (SKA).
Στο SKA θα είναι συνδεδεμένοι περί τους 100 σταθμούς παρατήρησης. Από αυτούς οι 25 θα βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε έναν πυρήνα διαμέτρου 5 χιλιομέτρων, άλλοι 25 σε έναν μεγαλύτερο κύκλο 50 χιλιομέτρων και οι υπόλοιποι 50 σε μια μεγάλη περιοχή ακτίνας 3.000 χιλιομέτρων. Το SKA θα επιτρέψει στους επιστήμονες να εντοπίσουν και να μελετήσουν δισεκατομμύρια γαλαξίες αλλά και να ελέγξουν την ακρίβεια των θεωριών του Αϊνστάιν.

Γιγάντια καλώδια και δεδομένα

Τα τηλεσκόπια θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με ένα πανίσχυρο σύστημα τηλεπικοινωνιών, που θα αποτελείται από οπτικές ίνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ποσότητα των καλωδίων που θα απαιτηθούν για να λειτουργήσει το τηλεσκόπιο είναι τόσο μεγάλη που αν ξεδίπλωναν θα μπορούσαν να «τυλίξουν» τη Γη και μάλιστα δύο φορές! Εξίσου εντυπωσιακή θα είναι και η παραγωγή δεδομένων. Το SKA θα παράγει πολλά Petabits/δευτερόλεπτο, ένα petabit ισούται με ένα τετράκις εκατομμύρια bits.
Η ποσότητα των δεδομένων που θα παράγει ημερησίως το SKA θα είναι 100 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της κίνησης στο Internet σε παγκόσμιο επίπεδο και αρκετή για να γεμίζουν 15 εκατομμύρια iPod 64GB. Οπως είναι ευνόητο ο υπολογιστής που θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται αυτό τον καθημερινό ωκεανό δεδομένων θα είναι ένας υπερυπολογιστής. Οι επιτελείς του εγχειρήματος στοχεύουν στη δημιουργία του πιο ισχυρού υπολογιστή στον κόσμο που θα μπορεί να πραγματοποιεί ένα τρισεκατομμύριο υπολογισμούς/δευτερόλεπτο.

Πηγή: Το Βήμα Διαδίκτυο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις