Stephan's Quintet :Γαλαξιακό κουιντέτο σε συνεχή σύγκρουση

Οι τέσσερις γαλαξίες που απεικονίζονται με χρυσαφί χρώμα βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλο και συγκρούονται διαρκώς. Ο πέμπτος γαλαξίας που διακρίνεται με γαλάζια απόχρωση είναι το πιο απομακρυσμένο μέλος του σμήνους

Μια εντυπωσιακή εικόνα του γαλαξιακού σμήνους Stephan's Quintet, έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Πρόκειται για ένα σμήνος γαλαξιών που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων αφού οι τοπικοί γαλαξίες πρωταγωνιστούν σε ένα σπάνιο όσο και εντυπωσιακό φαινόμενο. Το σμήνος ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Γάλλου αστρονόμου Edouard Stephan που το ανακάλυψε το 1887.

Αν και ονομάστηκε κουϊντέτο στην πραγματικότητα το σμήνος αποτελείται από τέσσερις γαλαξίες, τους NGC 7319, 7318A, 7318B και 7317. Οι γαλαξίες βρίσκονται στον αστερισμό του Πήγασου σε απόσταση 300 εκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς και είναι σε διαρκή διαδικασία σύγκρουσης μεταξύ τους αποσπώντας άστρα και κοσμική ύλη ο ένας από τον άλλον και ενίοτε καταστρέφοντάς τα. Ο πέμπτος γαλαξίας του σμήνους NGC7320 βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τους υπολοίπους αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει λάβει και αυτός μέρος 1-2 φορές στον γαλαξιακό «καννιβαλισμό».Οι επιστήμονες μελετούν τον τελευταίο καιρό τον πέμπτο γαλαξία για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το σπάνιο φαινόμενο.


Πηγή: Βήμα Science
http://chandra.harvard.edu/photo/2003/stephan/
 http://apod.nasa.gov/apod/ap090911.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις