Μια "καθαρίστρια" στο διάστημα

Ελβετοί επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα τα πλάνα τους για τη δημιουργία ενός δορυφόρου που θα καθαρίζει το διάστημα από ανενεργούς δορυφόρους ή άχρηστα αντικείμενα που έχουν αφήσει πίσω τους πύραυλοι και διαστημόπλοια.

Η κατασκευή του θα κοστίσει 8,2 εκατ. ευρώ και θα ονομάζεται Clean Space One (Καθαρό Διάστημα Ένα). Η πρώτη αποστολή του θα ξεκινήσει σε τρία έως πέντε χρόνια από σήμερα, με στόχο να περισυλλέξει δυο ελβετικούς δορυφόρους που εκτοξεύτηκαν το 2009 και το 2010.

Σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ, περίπου 500 χιλιάδες άχρηστα αντικείμενα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και ταξιδεύουν με 28.000 χιλιομέτρα την ώρα, ταχύτητα με την οποία θα μπορούσαν να καταστρέψουν ή να κάνουν μεγάλη ζημιά σε δορυφόρους και διαστημόπλοια.

CleanSpace One, Chasing Down a Cubesat EPFL
Η κατασκευή του "δορυφόρου-καθαρίστρια" προϋποθέτει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση τριών μεγάλων προβλημάτων:


  1. Το πρώτο εμπόδιο έχει να κάνει με την τροχιά. Ο δορυφόρος πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμόζει τη διαδρομή του για να ταιριάζει με αυτή του στόχου της.
  2. Στη συνέχεια, ο δορυφόρος πρέπει να αρπάξει με τη λαβή του και να σταθεροποιήσει τα συντρίμμια σε υψηλές ταχύτητες.
  3. Τέλος, πρέπει να είναι σε θέση να μεταφέρει τα συντρίμμια ή τους ανενεργούς δορυφόρους πίσω στην ατμόσφαιρα της Γης, όπου θα καούν κατά την επανείσοδο.
Ο διευθυντής του Ελβετικού Διαστημικού Κέντρου, Volker Gass, ελπίζει κάποια μέρα να είναι σε θέση να προσφέρουν και να πωλούν μια ολόκληρη σειρά βιώσιμων συστημάτων που θα είναι σε θέση να θέτουν εκτός τροχιάς πολλά διαφορετικά είδη δορυφόρων.


Πηγή: Σκάι
http://www.popsci.com/technology/article/2012-02/video-swiss-are-developing-family-small-satellites-clean-junk-orbit

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις