«Τραγανός» κοσμικός δίσκος κατασκευάζει πλανήτες


Αστρονόμοι στις ΗΠΑ μελετούν το άστρο V1052 Cen που βρίσκεται σε απόσταση 700 ετών φωτός από εμάς, στον νότιο αστερισμό του Κενταύρου. Γύρω από το άστρο έχει δημιουργηθεί ένας δίσκος ύλης (αέρια, σκόνη) που σύμφωνα με τους ερευνητές διαθέτει χαρακτηριστικά που τον κάνουν ξεχωριστό.


Ο «τραγανός» δίσκος

Το άστρο και ο δίσκος του εντοπίστηκαν το 2008 και αστρονόμοι του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν χρησιμοποίησαν το πολύ ισχυρό τηλεσκόπιο VLT στην Χιλή για να το μελετήσουν. Όπως αναφέρουν πρόκειται για ένα είδος δίσκου ύλης που δεν έχει εντοπιστεί ξανά γύρω από ένα άστρο. Ο δίσκος είναι ιδιαίτερα συμπαγής και αποτελείται κυρίως από μονοξείδιο του άνθρακα που του δίνει μια ιδιαίτερη «τραγανή» όψη η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές θυμίζει περισσότερο τυλιγμένο σχοινί παρά... πιάτο.
«Η ανακάλυψη είναι εντυπωσιακή επειδή είναι ο πιο συμπαγής δίσκος που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα και σίγουρα πρέπει να εξηγηθεί η αιτία του φαινομένου. Αυτή τη στιγμή πάντως προσπαθούμε να κατανοήσουμε το πώς σχηματοποιήθηκε αυτός ο δίσκος. Ίσως υπάρχουν ισχυρά βαρυτικά πεδία που συγκρατούν και ενώνουν την ύλη. Ίσως πάλι έχουν ήδη σχηματιστεί κάποιοι πλανήτες που ελέγχουν τον δίσκο με τρόπο ανάλογο που κάποιοι δορυφόροι του Κρόνου ελέγχουν ορισμένα από τα δακτυλίδια του» αναφέρει ο Τσάρλς Κάουλι, επικεφαλής της έρευνας.
Η μελέτη του δίσκου αναμένεται να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τη δημιουργία των ηλιακών συστημάτων αν και, όπως ομολογούν οι ειδικοί, μέχρι στιγμής η παρατήρηση και η μελέτη του έχει προσφέρει περισσότερες απορίες παρά εξηγήσεις για τη γέννηση των ηλιακών συστημάτων.


Πηγή: Το Βήμα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις