Αυτοσχέδιο θερμοκήπιο από μπουκάλι

 η λύση στην κρίση; θερμοκήπια στα παράθυρα!
Τα θερμοκήπιά μας τα τοποθετήσαμε δίπλα στο παράθυρο και πάνω από το καλοριφέρ

Υλικά 

1 μεγάλο διαφανές πλαστικό μπουκάλι
θερμαντικό σώμα
1 ηλιόλουστο παράθυρο
1 γλαστράκι
1 θερμόμετρο
1 υγρόμετρο
ψαλίδι ή κοπίδι
αλουμινόχαρτο

Βήματα

1. Βρίσκουμε ένα ηλιόλουστο παράθυρο σε ένα μέρος του σπιτιού μας που είναι σχετικά απομονωμένο και απλώνουμε φύλλα αλουμινόχαρτου ώστε να ανακλάται η ηλιακή ακτινοβολία και να ζεσταίνει τα φυτά μας.
2. Κόβουμε τον πάτο ενός πλαστικού μπουκαλιού και κάνουμε τρύπες στο πάνω μέρος του με πυρωμένο σύρμα ή κολλητήρι,  ώστε τα φυτά μας να μπορούν να αναπνέουν από τις τρύπες.
Κάναμε τρύπες στο μπουκάλι για να αναπνέουν τα φυτά μας
3. Φυτεύουμε σε γλαστράκια ή πλαστικές θήκες τους σπόρους μας σε βιολογικό χώμα και  τοποθετούμε το κομμένο μπουκάλι πάνω από το γλαστράκι με τους σπόρους. Ποτίζουμε τους σπόρους μας καθημερινά ανοίγοντας το καπάκι του μπουκαλιού μας και ρίχνοντας νερό από το στόμιο του μπουκαλιού.
Μερικοί από τους σπόρους που φυτέψαμε
4. Τοποθετούμε το μικρό θερμοκήπιό μας κοντά στο παράθυρο και αν είναι δυνατόν δίπλα στο καλοριφέρ ώστε να θερμαίνονται τα φυτά μας τον χειμώνα.  Οι συνθήκες είναι ιδανικές για να αναπτυχθούν τα φυτά μας!
Ελέγχουμε καθημερινά τη θερμοκρασία και την υγρασία του θερμοκηπίου μας με θερμόμετρο και υγρόμετρο, αν αυτό είναι δυνατόν. Μπορούμε να καταγράφουμε και τις θερμοκρασίες μας.
Προσοχή! Δεν χρειάζεται να ρίχνουμε πολύ νερό στους σπόρους μας, αρκεί το χώμα να είναι υγρό. Την υγρασία μπορούμε να την ελέγχουμε και με το χέρι μας.
Τα φυτά μας μετά από μία βδομάδα!

Στο θερμοκήπιό μας φυτέψαμε σπόρους από ντομάτες, πιπεριές, αγγουράκια, καρότα, βασιλικό,κόκκινες πιπεριές, ντοματίνια.Όταν τα φυτά μας μεγαλώσουν τα μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερες γλάστρες εκτός θερμοκηπίου και θα φτιάξουμε το δικό μας μποστάνι.

Διάρκεια κατασκευής : 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας : 3/5
Εφαρμογή : Φυσική Στ' Δημοτικού Φυτά

και λίγη περισσότερη θεωρία...

Το θερμοκήπιο είναι ένας στεγασμένος και περιφραγμένος χώρος, που σκοπό του έχει να προφυλάξει τα φυτά από το κρύο του χειμώνα.
Τα θερμοκήπια μπορεί να είναι κατασκευασμένα πάνω σε μόνιμους σιδερένιους σκελετούς από γυαλί ή μπορεί να είναι από πλαστικό, που στηρίζεται πάνω σε ξύλινο σκελετό. Η κατασκευή των θερμοκηπίων εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες, που επικρατούν τους χειμωνιάτικους μήνες σε μια περιοχή και από το είδος των φυτών που πρόκειται να καλλιεργηθούν. Τα θερμοκήπια των βόρειων χωρών έχουν βαριές κατασκευές και, πολλές φορές αποτελούνται από διπλά τζάμια και διπλή οροφή. Τα θερμοκήπια αυτά θερμαίνονται. Στα θερμοκήπια καλλιεργούνται φυτά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που δεν είναι δυνατό να ευδοκιμήσουν έξω στον ανοιχτό χώρο
Πιπεριές από την παλαιότερη παραγωγή μας! Ήταν  πεντανόστιμες!

Κείμενο - φωτογραφίες - ιδέα : Τίνα Νάντσου
Πηγή θεωρίας :Wikipedia 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις