Σύστημα εισόδου- εξόδου. Ένα φανάρι για το δωμάτιό μας!

 αν θέλετε να έχετε τον πλήρη έλεγχο στο δωμάτιό σας...
Το σύστημα εισόδου- εξόδου. Όταν ανάβει το κόκκινο λαμπάκι απαγορεύεται η είσοδος!
Υλικά για το πείραμα

2 λαμπάκια με τις βάσεις τους
μία μπαταρία 4,5 Volt
καλώδιο
2 ποτήρια πλαστικά (κόκκινο και πράσινο)
3 διπλόκαρφα
1 συνδετήρας ή σύρμα
ψαλίδι
σελοτέιπ ή μονωτική ταινία
ζελατίνα κόκκινη και πράσινη
χαρτόνι

Βήματα

1. Φτιάχνουμε έναν διπλό διακόπτη όπως φαίνεται στη φωτογραφία τρυπώντας με 3 διπλόκαρφα ένα χαρτόνι. Στο πίσω μέρος συνδέουμε 3 καλώδια ένα για κάθε διπλόκαρφο.
Το ηλεκτρικό μας κύκλωμα
 2. Κατασκευάζουμε δύο απλά κυκλώματα με λαμπάκι. Συνδέουμε τα δύο κυκλώματα μεταξύ τους έτσι ώστε όταν ακουμπάμε ένα συνδετήρα στο ένα κύκλωμα να ανάβει το ένα λαμπάκι και όταν ακουμπάμε στο άλλο να ανάβει το δεύτερο. Η μπαταρία είναι κοινή στα δύο κυκλώματα.
3. Συνδέουμε τον αυτοσχέδιο διπλό διακόπτη μας με τα δύο κυκλώματα. Όταν ο συνδετήρας είναι αριστερά ανάβει το ένα λαμπάκι και όταν είναι δεξιά το άλλο.
4. Στερεώνουμε το όλο σύστημα σε ένα χοντρό χαρτόνι ώστε να μην μετακινούνται τα καλώδια και να μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί όπου εμείς θέλουμε.
Κατασκευάζοντας το σύστημα εισόδου- εξόδου στον Κύκλο Εφευρέσεων της Σχολής Χιλλ
5. Τρυπάμε δύο πλαστικά ποτήρια και τα βάζουμε πάνω στο λαμπάκι. Τοποθετούμε και ζελατίνα ώστε να γίνουν ένα κόκκινο και ένα πράσινο φαναράκι.

Τοποθετούμε την κατασκευή μας έξω από το δωμάτιό μας . Όταν το φανάρι είναι κόκκινο απαγορεύεται η είσοδος στο δωμάτιο και χτυπάει το σύστημα συναγερμού που έχουμε τοποθετήσει στο εσωτερικό της πόρτας μας ( Δες εδώ ).Όταν το φανάρι είναι πράσινο επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο γιατί έχουμε αποσυνδέσει το σύστημα συναγερμού στο δωμάτιό μας.

Τα απαραίτητα υλικά για το κύκλωμα μπορούμε να τα προμηθευτούμε από ένα μαγαζί με ηλεκτρικά ή ηλεκτρονικά είδη ή να τα ζητήσουμε από έναν ηλεκτρολόγο.
Προσοχή! Το πείραμα μπορεί να γίνει μόνο με μπαταρία 4,5V ή 9 V. Ποτέ δεν κάνουμε πειράματα με το ρεύμα στο σπίτι μας γιατί θα πάθουμε ηλεκτροπληξία!

Διάρκεια κατασκευής: 3 ώρες
Βαθμός δυσκολίας :4/5
Εφαρμογή : Φυσική Ε' Δημοτικού Ηλεκτρισμός  Φυσική Γ' Γυμνασίου Ηλεκτρικά Κυκλώματα

Κείμενο- ιδέα- φωτογραφίες πειράματος : Τίνα Νάντσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις