Σουπερνόβα «ψέκασαν» με χρυσόσκονη τον Γαλαξία μας

Ερευνητική ομάδα από τη Δανία βρήκε την απάντηση σε ένα από τα κοσμικά μυστήρια που απασχολούσε τους επιστήμονες για πολλά χρόνια. Ανακάλυψαν την πηγή από την οποία προήλθε η σκόνη χρυσού και πλατίνας που υπάρχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις στις παρυφές του γαλαξία μας και δημιουργεί ένα «χρυσοστέφανο» γύρω του. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτή η διαστημική χρυσόσκονη προέρχεται από αρχαία σουπερνόβα.

Τα «χρυσά απολιθώματα»

Εδώ και πολύ καιρό οι επιστήμονες μελετούν άστρα που βρίσκονται στις παρυφές του γαλαξία μας τα οποία χαρακτηρίζουν ως «αστρικά απολιθώματα». Πρόκειται για απομεινάρια άστρων που γεννήθηκαν λίγο μετά τη δημιουργία του γαλαξία μας και έζησαν για μικρό χρονικό διάστημα. Τα βαρέα μέταλλα όπως ο χρυσός, η πλατίνα, το ουράνιο κ.α. είναι αποτέλεσμα σύνθετων και αλυσιδωτών κοσμικών διεργασιών που απαιτούν πολύ χρόνο.

Έτσι συνήθως αυτά τα μέταλλα κάνουν την εμφάνισή τους στα άστρα που γεννιούνται σε έναν «ενήλικο» γαλαξία και όχι όταν αυτός βρίσκεται στα αρχικά στάδια της ζωής του όπου δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες δημιουργίας τους.
Όμως στα αστρικά απολιθώματα του Γαλαξία είναι έντονη η παρουσία αυτών των μετάλλων και η επιστημονική κοινότητα αναζητούσε την απάντηση σε αυτό το μυστήριο.

Τα σουπερνόβα «ψεκαστές»

Ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Νιλς Μπορ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης αναζήτησε την απάντηση και ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια την παρατήρηση και μελέτη αυτών των «απολιθωμάτων». Οι ερευνητές στόχευσαν 17 από αυτά τα «απολιθώματα» και τα μελετούσαν με τη βοήθεια των πολύ ισχυρών τηλεσκοπίων που βρίσκονται στο Νότιο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο (ESO) στη Χιλή.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χρυσός, η πλατίνα και τα άλλα βαρέα μέταλλα που υπήρχαν σε αυτά τα αρχαία άστρα ήταν προϊόντα εκρήξεων σουπερνόβα που είχαν προηγηθεί. Σύμφωνα με τους ερευνητές στα βρεφικά στάδια της ζωής του γαλαξία δημιουργήθηκαν άστρα τα οποία εξερράγησαν σε εκρήξεις σουπερνόβα οι οποίες παρήγαγαν τα επίμαχα βαρέα μέταλλα.

«Σε μια έκρηξη σουπενόβα δημιουργούνται ανάμεσα στα άλλα και βαρέα μέταλλα όπως ο χρυσός και η πλατίνα. Το υλικό που εκτοξεύεται από την έκρηξη στο οποίο περιέχονται και τα βαρέα μέταλλα διαχέεται στα κοντινά νέφη αερίων. Έτσι τα αρχέγονα νεφελώματα που υπήρχαν στον νεαρό γαλαξία περιείχαν βαρέα μέταλλα με τα οποία τροφοδοτήθηκαν τα επόμενα άστρα που γεννήθηκαν μέσα σε αυτά τα νεφελώματα» αναφέρει η Τερέζ Χάνσεν, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η ανακάλυψη εκτός των άλλων φωτίζει άγνωστες πτυχές της προϊστορίας του γαλαξία μας.

Πηγή: Βήμα Science

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις