Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011

Σοκολατάκια , μία εφαρμογή της φυσικής στη μαγειρική!

αν θέλετε να συνδιάσετε φυσική και μαγειρική...
Το εργοστάσιο σοκολάτας της Σχολής Χιλλ
Υλικά για το πείραμα
Προτιμάμε τα υλικά μας να είναι βιολογικά
μαύρη σοκολάτα ζαχαροπλαστικής βιολογική
μαύρη ζάχαρη
μέλι
ξηροί καρποί ανάλατοι
κορν φλέικς
μαύρη τρούφα ή χρωματιστή τρούφα
κανέλα
ξύσμα πορτοκαλιού
θήκες γλυκών
1 μπρίκι
1 κουταλάκι
πετσετούλα

Βήματα

1. Λιώνουμε τη ζάχαρη σε μία αντικολλητική κατσαρόλα και προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύουμε συνεχώς το μίγμα για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα.
2. Λιώνουμε σε μπεν μαρί την μαύρη σοκολάτα  ή μέσα σε ένα μπρίκι ανακατεύοντας για να μην κολλήσει η σοκολάτα.
Κουβέντα πάνω από την κατσαρόλα! Η τάξη μοσχοβολάει!

3. Απλώνουμε σε λαδόκολλα την λιωμένη ζάχαρη με τους ξηρούς καρπούς για να κρυώσει και στη συνέχεια αλέθουμε το μίγμα για να γίνει μικρά κομμάτια.
4. Προσθέτουμε στη λιωμένη σοκολάτα τα κομμάτια ξηρών καρπών, την κανέλα, μέλι και κορν φλέικς και ανακατεύουμε το μίγμα για να κρυώσει.
Επιλέξαμε τα καλύτερα υλικά για τα σοκολατάκια μας

5. Προσθέτουμε τρίμμα φλούδας πορτοκαλιού ή λεμονιού στο μίγμα μας ανάλογα με τη γεύση που θέλουμε να δώσουμε στα σοκολατάκια μας. Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορες γεύσεις όπως πορτοκαλιού, λεμονιού ή κανέλας.
6. Φτιάχνουμε βόλους από το μίγμα μας και τους βουτάμε μέσα στην τρούφα. Τοποθετούμε τα σοκολατάκια μας σε θήκες και περιμένουμε να κρυώσουν.
Σε μία ώρα τα σερβίρουμε! Είναι πολύ νόστιμα καλή όρεξη!
Το εργοστάσιο σοκολάτας της Σχολής Χιλλ σε πλήρη λειτουργία!
Στο σχολείο την μέρα που φτιάχνουμε σοκολατάκια γίνεται χαμός! Μυρίζει όλο το σχολείο μας υπέροχα και έχουμε συνεχώς επισκέψεις στο εργαστήρι φυσικής από παιδιά και μεγάλους που θέλουν να γευτούν τα σοκολατάκια μας!

Το σχολείο μας μυρίζει σοκολάτα και έχουμε πολλούς επισκέπτες!

Γλύψε το κουταλάκι, είναι νόστιμο!
και λίγη περισσότερη φυσική . . .

Τήξη είναι η μετατροπή ενός στερεού σε υγρό πχ σοκολάτα σε υγρή σοκολάτα
Πήξη είναι η μετατροπή ενός υγρού σε στερεό πχ το υγρό μας μίγμα σε σοκολατάκια
Αρχικά ,έχουμε τήξη της σοκολάτας μας που γίνεται υγρή και στη συνέχεια έχουμε πήξη της σοκολάτας , όταν γίνεται πάλι στερεό μαζί με τα υλικά που της βάλαμε μέσα για να γίνουν νόστιμα τα σοκολατάκια μας.
Σοκολατομαχίες

Διάρκεια πειράματος : 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας : 1/5
Εφαρμογή : Φυσική Ε' Δημοτικού Μίγματα
και Χημεία Β' Γυμνασίου  Ομογενή και Ετερογενή Μίγματα - Τήξη- Πήξη

Κείμενο- ιδέα- φωτογραφίες πειράματος : Τίνα Νάντσου
Δημοσίευση σχολίου

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...