Απενεργοποιήθηκε η τελευταία μεγάλη πυρηνική βόμβα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου

Η Τρίτη, σηματοδότησε το τέλος μιας ιστορικής περιόδου για την ανθρωπότητα, όταν ειδικοί στο Αμαρίλο του Τέξας απενεργοποίησαν την παλαιότερη και μεγαλύτερη πυρηνική βόμβα που διέθεταν οι ΗΠΑ, τη Β-53.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι κατά την απενεργοποίηση της βόμβας διαχωρίστηκαν 136 κιλά ισχυρών εκρηκτικών από το ουράνιο που βρισκόταν στον πυρήνα της.

Το απομεινάρι αυτό του Ψυχρού Πολέμου, που ενεργοποιήθηκε το 1962, ζύγιζε 4,5 τόνους και είχε το μέγεθος μικρού βαν. Στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η βόμβα είχε τεράστιο όγκο για να καλύψει την έλλειψη ακρίβειας που είχαν τα όπλα εκείνης της εποχής. Όπως τόνισαν η συγκεκριμένη βόμβα ήταν εκατοντάδες φορές πιο ισχυρή από την πυρηνική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα το 1945.

Το πυρηνικό αυτό όπλο ήταν το τελευταίο στο οπλοστάσιο της σειράς Β-53, που κατασκευάστηκε στο αποκορύφωμα της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης, αλλά τώρα θεωρείται απηρχαιωμένο λόγω του τέλους του Ψυχρού Πολέμου, των νέων τεχνολογιών και των διεθνών Συνθηκών ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών.

Αμερικανοί ειδικοί αρνούνται να δηλώσουν πόσες τέτοιες βόμβες είχαν κατασκευαστεί μέχρι το 1997 που σταμάτησε η παραγωγή τους.

Η τελετή απενεργοποίησης της βόμβας την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της επιδίωξης του Προέδρου Ομπάμα να μειωθεί ο αριθμός και ο ρόλος των πυρηνικών όπλων στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ.

Πηγή: Σκάι.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις