Τα μυστικά του μέλλοντος κρύβει λίμνη της Ανταρκτικής



Φιλόδοξη βρετανική αποστολή θα λάβει δείγματα από την πανάρχαια λίμνη Έλσγουορθ κάτω από τον παγετώνα της Ανταρκτικής, ευελπιστώντας να ανακαλύψει στοιχεία σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά και νέες μορφές ζωής.
Η ομάδα αποτελείται από επιστήμονες και μηχανικούς, οι οποίοι θα ταξιδέψουν- στο πλαίσιο του πρώτου σταδίου του προγράμματος, κόστους επτά εκατομμυρίων λιρών- σε ένα από τα πιο αφιλόξενα περιβάλλοντα του πλανήτη μας: η λίμνη Έλσγουορθ βρίσκεται θαμμένη κάτω από τρία χιλιόμετρα ανταρκτικού πάγου, στα οποία οφείλεται η διατήρησή της σε υγρή μορφή, καθώς διατήρησαν «παγιδευμένη» τη γεωθερμική θερμότητα. Η επιχείρηση γεώτρησης θα ξεκινήσει τον επόμενο Νοέμβριο.
Κατά τον Μάικ Μπέντλεϊ, παγετωνολόγο του πανεπιστημίου Ντούρχαμ, τα δείγματα που θα προκύψουν θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να αξιολογήσουν τη σταθερότητα του δυτικού παγετώνα της Ανταρκτικής και να προβλέψουν τη μελλοντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας. «Αν μπορέσουμε να ανακαλύψουμε πότε τα στρώματα πάγου υποχώρησαν ή κατέρρευσαν, τότε ίσως να καταφέρουμε να μάθουμε τι είδους συνθήκες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποχώρηση των παγετώνων της δυτικής Ανταρκτικής στο μέλλον» είπε σχετικά.

Νέες μορφές ζωής;

Η υπόθεση περί εξέλιξης νέων, μοναδικών μορφών μικροβιακής ζωής μέσα στο σκοτάδι της ανταρκτικής λίμνης είναι πολύ παλιά. Μέσα στο απομονωμένο περιβάλλον της Έλσγουορθ, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους -25 βαθμούς Κελσίου, η ομάδα αναμένει να εντοπίσει ίχνη ιών, βακτηρίων, καθώς και μονοκύτταρων (αρχαία) και πολυκύτταρων (ευκαρυώτες) μικροοργανισμών. Αυτές οι μορφές ζωής θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην περαιτέρω κατανόηση της απαρχής και εξέλιξης της ζωής στη Γη.
«Ο εντοπισμός ζωής σε μία λίμνη που φαίνεται πως έχει μείνει αποκομμένη από την υπόλοιπη βιόσφαιρα εδώ και μισό εκατομμύριο χρόνια θα μας πει πάρα πολλά σχετικά με την προέλευση και τους περιορισμούς της ζωής στη Γη, ενδεχομένως δίνοντάς μας και ενδείξεις σχετικά με την εξελικτική πορεία της ζωής σε άλλα, εξωγήινα περιβάλλοντα» είπε ο Ντέηβιντ Πιρς, επιστημονικός συντονιστής στην British Antarctic Survey. «Αν δεν βρούμε τίποτα απολύτως, και πάλι θα είναι σημαντικό, γιατί θα μπορούμε να ορίσουμε όρια πέρα από τα οποία δεν μπορεί να υπάρξει ζωή στον πλανήτη» συμπλήρωσε.
Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί ανησυχούν ότι μία τέτοια «εισβολή» σε ανέγγιχτα περιβάλλοντα θα μπορούσε να φέρει δραστικές μεταβολές. Για αποφυγή μόλυνσης, τόσο το ανιχνευτικό ρομπότ όσο και το τρυπάνι θα χρησιμοποιούν «καθαρή τεχνολογία», όπως αυτή που χρησιμοποιείται σε διαστημικά προγράμματα.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κυρίως από το Συμβούλιο Φυσικών Περιβαλλοντικών Ερευνών της Μ. Βρετανίας (Natural Environment Research Council). Η Έλσγουορθ είναι μία από τις 387 λίμνες που έχουν βρεθεί κρυμμένες κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, το «δίκτυο» των οποίων εντοπίστηκε από δορυφόρους τη δεκαετία του 1990.
Παρεμφερής ρωσική αποστολή επικεντρώνεται στη λίμνη Βοστόκ, στην ανατολική Ανταρκτική, ενώ αμερικανική ομάδα ασχολείται με το ρεύμα πάγου Γουΐλαντ.

Πηγή : www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Guardian, Reuters

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις